Херсонщина є лідером з експорту органічної продукції — експерт

2 березня 2018 109 0
Переважає експорт органічних зернових
pixabay.comПереважає експорт органічних зернових

Херсонщина є не лише лідером з виробництва плодоовочевої продукції в Україні, а лідером з експорту органічної продукції. Про це повідомила незалежний експерт, міжнародний консультант з трейдингу органічною продукцією, спів-засновниця Маркетплейс «AgroportEx» та член правління Бізнес-асоціації «Ми-Херсонці» Марія Махновець.

«Мало хто знав, але лідером України з експорту органічної продукції є саме Херсонщина, адже тут органічна сировина відвантажується у великих об’ємах як судновим, так і автомобільним транспортом в різні куточки світу. Херсонщина також — важлива точка на карті постачання органічної продукції до ЄС», — зазначила Марія Махновець.

За її словами, виробництво та експорт органічних овочів та фруктів — досі нерозкритий потенціал як Херсонського регіону так і України в цілому.

«Експорт «органіки» є дуже специфічним та відрізняється від звичайного експорту аграрної продукції тим, що тут важливо дотримуватися якості «органік» та простежуваності партій на всіх етапах, починаючи з виробництва та закінчуючи споживанням продукції кінцевим споживачем», — повідомила експерт.

Експортно-орієнтованими культурами залишаються органічні зернові, олійні, бобові та продукти їх переробки — пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник, ріпак, соя, макуха олійних культур тощо. Також набуває популярності виробництво амаранту, кіноа, лікарських рослин та інших нішевих культур.

Ягідний органічний експорт також збільшується з року в рік, а от ніша органічних овочів та фруктів досі не заповнена. Хоча попит зростає шаленими темпами, а ціни на «органік» овочі та фрукти на полицях супермаркетів в ЄС вдвічі а то й втричі вищі за традиційні.

Виконано за допомогою Disqus