В Україні проти бактеріальних хвороб рослин використовують токсичні препарати

2 березня 2018 490 0
В Україні проти бактеріальних хвороб рослин використовують токсичні препарати
sadovoda.ruВ Україні проти бактеріальних хвороб рослин використовують токсичні препарати

За словами керівника ТОВ «Мінераліс Україна» Юрія Ліпського, деякі власники господарств для боротьби з бактеріальними хворобами використовують вкрай шкідливі засоби, як для споживачів, так і для рослин. Про це повідомляє zerno-ua.com.

«Хтось використовує препарати для дезінфекції води в басейнах (обприскують, щоб знищити бактеріальні хвороби), є й такі, які «нишком» купують ветеринарні препарати, антибіотики. Тобто, застосовують що завгодно. Але такий підхід дуже шкідливий і для людей, які споживають такі продукти, і для рослин», — зазначив він.

На думку експерта, через такі дії з’являються резистентні, дуже стійкі бактерії, які потім вкрай складно ліквідувати. За останні 3–4 роки в Україні з’явилася дуже велика проблема з бактеріальними хворобами, особливо в садівників і городників. Причому зареєстрованих препаратів від цих хвороб у нашій країні дуже мало. В основному, на території України поширені фунгіциди, які працюють проти грибкових хвороб, а ось із бактеріальними вони не справляються зовсім.

«Компанії нерідко просять, щоб фунгіциди вносилися на кожну культуру мінімум 2–3 рази за сезон. Але в природі не буває порожнечі. Місце грибів, які знищуються фунгіцидами, зараз займають бактерії. Через це, кількість бактеріальних хвороб різко збільшилася», — заявив Юрій Ліпський.

Експерт підкреслив, що бактеріальні захворювання вражають не тільки сади. Масові випадки бактеріозів зафіксовані й на сої, тому необхідно звернути на це увагу і працювати з даною проблемою.

Виконано за допомогою Disqus