Площі під квасолею Ясько зростуть у 80 разів — ЛОДА

8 березня 2018 525 0
Квасоля Ясько
facebook: YaskobeanКвасоля Ясько

У 2018 році кооператив «Стрийський Ясь» на Львівщині планує збільшити площі під квасолею місцевого сорту Ясько до 8 га за рахунок освоєння земель нових членів кооперативу. Про це розповіла Тетяна Борушок, керівник відділу розвитку землеробства та тваринництва департаменту АПК Львівської ОДА, повідомляє Kurkul.com.

Квасоля Ясько має усі шанси стати продуктом із регіональним зазначенням, як сир пармезан чи ігристе вино із Шампані, переконана Тетяна Борушок. Вже зараз ведеться відпрацювання технології вирощування цієї квасолі на сортодослідній станції в Стрийському районі Львівської області на площі у 10 соток, але цього року площа буде збільшена до 8 га за рахунок кооперації. 

Реєстрація продукту з регіональним зазначенням та створення кооперативів з вирощування квасолі Ясько, на думку керівника департаменту, дозволить:

  • забезпечити роботою населення сільської місцевості;
  • додатково залучити землі до обробітку;
  • розвивати господарства з виробництва харчових продуктів з великою доданою вартістю;
  • створити справжні кооперативи виробників та споживачів;
  • розвивати колективні дії виробників щодо запровадження географічних зазначень;
  • налагодити партнерські зв'язки з жителями міст для купівлі місцевих продуктів;
  • забезпечити популяризацію продукції власного виробництва; розвивати фестивалі -та ярмарки.

Вже зараз львівський департамент АПК може похвалитись досягненнями в цьому напрямку. Зокрема було створенно кооператив виробників квасолі “Стрийський Ясь” та нові робочі місця, розроблено Технічні умови виробництва продукту (специфікація). Крім того було активізовано роботу в селекції та реєстрації сорту, створено бренд продукту.

У 2017 році в рамках випробування вдалось зібрати хороший урожай цієї квасолі — понад 800 кг з 10 соток. Також було налагоджено канали збуту та реалізації продукції за ціною 80 грн/кг, що вдвічі вище від ринкової.

Виконано за допомогою Disqus