НАСА планує відправити на Марс роботів-бджіл

14 квітня 2018 115 0
Вчені НАСА обговорюють можливість відправити на Марс роботів-бджіл
sciencemag.orgВчені НАСА обговорюють можливість відправити на Марс роботів-бджіл

Фахівці NASA вивчають можливість відправити на Марс крилатих роботів-розвідників, які отримали назву Marsbee («марсіанська бджола»). Про це повідомляє Аграрний Тиждень.

«Наші попередні результати показують, що джміль з крилом, як у цикади, може створити достатню підйомну силу для зависання в атмосфері Марса», — говорить один з авторів розробки, Чанг-квон Кан з Університету штату Алабама.

Дослідники, в тому числі група інженерів з Японії та група з США, отримали $125 тис. в рамках ініціативи NASA «Innovative Advanced Concepts» (NIAC) для подальшого розвитку своїх ідей. Передбачається, що роботи будуть діяти групами і періодично повертатися для підзарядки на пересувну базу — марсохід.

Японська команда вже, фактично, розробила робота розміром з колібрі, який може піднятися у повітря в атмосфері Землі. Тепер завдання полягає в тому, щоб збільшити розмах крила і швидкість помаху. Це дозволить роботу літати в більш розрідженому повітрі Марса. Пружини, які для цього встановлять біля основи крил, допоможуть зберегти енергію і тримати роботів у повітрі.

Дослідники передбачають доставку на поверхню планети цілого «рою» електронних бджіл з десятками датчиків. Вчені вважають, що таким чином всього за кілька марсіанських діб буде досліджено стільки ж території, скільки було вивчено за всі попередні експедиції.

Виконано за допомогою Disqus