Цукровий завод, ківі та персики — ревізія села Моївка на Вінниччині

16 квітня 2018 3792 0
Фермер Леонід Макаревич та команда Сільського Ревізору
Kurkul.comФермер Леонід Макаревич та команда Сільського Ревізору

Сільський Ревізор відвідав село Моївка, що на Вінниччині. Воно було збудоване навколо цукрового заводу, зведеного тут у 1848 р. польським паном Вацлавом Маньківським. Зараз завод не працює, але має інвестора, який обіцяє відновити роботу.  

«Ми не знали, що таке «сплачувати за комунальні послуги». Нас повністю забезпечував завод. У хатах і вода була проведена, і в багатьох будинках опалення було за рахунок заводу. Ми в селі жили краще, ніж люди у містах», — пригадують селяни.

Завод припинив роботу у 2001 р. З того часи селяни захищали його від «інвесторів», що хотіли продати його на металобрухт. Зараз у заводу з’явився справжній інвестор, який хоче відновити його роботу.

Окрім заводу, у селі також є кілька аграрних підприємств, які займаються рослинництвом. Одне із таких — «Чернівчанка-Агро», яка працює в Моївці з 2006 р. Влітку 2017 р. підприємство купив народний депутат і новоспечений аграрій Олександр Герега.

Фермери у Моївці люблять екзотику. Вони вирощують ківі, персики та інші фрукти.

Фермер Леонід Макаревич разом із дружиною Нелею купили саджанці ківі, пристосовані до українського клімату. Оскільки півгороду вже було засаджено персиками й виноградом, вирішили спробувати щось нове. Замовили 20 саджанців сорту Стратона, із яких прийнялося 16. Також у планах подружжя виростити кавове дерево.

Садівник Тарас Заїка славиться на всю область своїми виноградами і вином. Він вирощує 180 різних сортів винограду.

Про результати ревізії читайте на сторінках AgroPolit.com, а також стежте за сторінкою проекту в Facebook, щоб завжди бути в курсі пригод Сільського Ревізора!

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою