Прогноз є основною стратегією у виробництві крохмалю — експерт

11 вересня 2015 65 0
Прогноз є основною стратегією у виробництві крохмалю — експерт
Кurkul.comПрогноз є основною стратегією у виробництві крохмалю — експерт

В Україні, для виробництва крохмалю, придбають картоплю за ціною втричі меншою, ніж оптова вартість продовольчої картоплі. Про це агропроталу Kurkul.com сказав директор ПБП «ВИМАЛ» Сергій Самоненко.

«Наше підприємство дуже часто переробляє залишки, тобто картоплю некондиційну, пошкоджену або дрібної фракції на крохмал. Ця сировина надходить до нас фактично на утилізацію. На жаль, економічно можливо переробляти тільки саме таку некондиційну картоплю. Говорячи про економічну доцільність переробки картоплі на крохмаль взагалі, можна сказати, що в Україні її не існує. Тобто немає такої схеми, за якою ти можеш купити насіння картоплі високої крохмалистості, виростити її, переробити і продати. Ця схема у нас не працює», — зазначає експерт.

Читати по темі: «Сергій Самоненко: Виробництво якісного крохмалю дозволяє дати більше грошей фермеру»

За його словами, натомість працює інша схема: на початку сезону підприємство намагається спрогнозувати вартість крохмалю, враховуючи внутрішні і зовнішні ціни. Від неї віднімаються витрати на газ, воду, електроенергію і заробітну плату колективу.

«Дозволяємо собі рентабельність біля 7%, а залишок – це те, що можемо віддати господарству за картоплю. Але цей залишок перевищує 75% від собівартості крохмалю. Тобто 25% – це виробничі витрати, а три чверті від вартості крохмалю ми віддаємо виробникам картоплі як плату за сировину», — розповідає Сергій Самоненко.

Він додає, що для виробництва крохмалю реально приймати картоплю за ціною втричі меншою, ніж оптова вартість продовольчої картоплі.

«Виробники враховують, що ми справно платимо, і поміркувавши, у більшості випадків погоджуються на цю ціну. Крім того, у деякі сезони від 10% до 30% картоплі можуть бути нетоварними», — повідомив директор ПБП «ВИМАЛ».

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою