Лохина залишається найдорожчою ягодою в Україні — експерт

29 травня 2018 711 0
Лохина залишається найдорожчою ягодою в Україні — експерт
pixabay.com

Незважаючи на стрімке зростання виробництва лохини, ця ягода залишається однією з найдорожчих в Україні. Про це повідомив керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв.

Інтерес українських садівників до вирощування лохини залишається досить високим. Щорічно в цьому сегменті з'являються все нові гравці. Найбільш активно площі під лохинлою зростають у комерційному сегменті, причому, як правило, площі нових насаджень досить значні — від 50 га і більше.

«Лохина має, мабуть, самий високий експортний потенціал серед ягід. Найбільш перспективними ринками збуту поки виступають країни ЄС, однак при правильному підході до вирощування та передпродажної доробки географія поставок буде значно ширше», — говорить експерт.

При цьому він підкреслює, що саме розвиток експорту є одним з головних умов успішного бізнесу з вирощування лохини.

«Необхідно розуміти, що поки лохина є занадто дорогим продуктом для українців. Тому в умовах зростання виробництва і відсутності експорту внутрішній ринок швидко перенасититься, і ціни на цю ягоду будуть падати дуже стрімко. У разі ж подальшого розвитку експорту та виходу на нові зовнішні ринки збуту ми не виключаємо, що в цьому сезоні ціни на лохину залишаться приблизно на торішньому рівні, незважаючи на збільшення виробництва », — резюмує експорт.

Нагадаємо, на думку керівника ТЗОВ «Українська ягода» Тараса Баштанника, попит на українську лохину зростає швидше, ніж її виробництво, хоча площі під цією ягодою в країні в останні роки суттєво зросли.

Виконано за допомогою Disqus