Дід Василь стверджує, що починати експорт меду можна при виробництві 400 т

1 червня 2018 448 0
Почесний пасічник України Василь Соломка
Kurkul.comПочесний пасічник України Василь Соломка

Якщо з пасіки можна зібрати 400 т меду, експорт буде вигідним. Про це почесний пасічник України Василь Соломка розповідає в інтерв’ю для Kurkul.com «Василь Соломка: Мене не радує, що Україна експортує 60 тис. т меду».

Важливе питання також, в якому форматі краще продавати мед. Орієнтуючись на вітчизняний ринок потрібні стікери, тара і т.д. А за кордон експортується мед у бочках. Ринок бджільництва спрямований на експорт і складає 60 тис. т.

Проте відомий пасічник вважає, що розвивати виробництво меду треба спочатку шляхом запилення ентомофільних культур: соняшнику, ріпаку, гречки, садів, ягідників, баштанних культур. Коли концепція бджільництва буде налаштована, тоді згодом прийде і збільшення об’ємів виробництва.

«За рахунок збільшення врожайності через запилення бджолами тільки на соняшнику і ріпаку можна отримати більше 50 млрд грн. От порахуємо: якщо продати 70 тис. т меду, який добувають пасічники (а ми його основну масу продаємо на сьогодні по 44,35 грн/кг), то виручка ледь дотягне до 3,0 млрд грн. А через запилення, добавку врожайності за соняшник — до 5000 грн/га, за ріпак — до 6000грн/га. Тільки за ці дві культури можна отримати додатково більше 50 млрд грн», — приводить цифрові аргументи Василь Соломка.

Нагадаємо, головними конкурентами України у ціновому сегменті є Китай, В'єтнам, Аргентина та Індія.

Виконано за допомогою Disqus