Криза в тваринництві негативно впливає на харчування українців

4 червня 2018 92 0
Харчування українців
pixabay.comХарчування українців

Віце-президент Національної академії аграрних наук Михайло Гладій заявив, що рівень споживання молочних, м’ясних і рибних продуктів в Україні становить 45-60% від нормативів. Про це повідомляє прес-служба НААН.

За його словами, структура і якість харчування українців погіршується через тривалу кризу у тваринництві. Так, 75% від усього обсягу молока виробляють господарства, які не можуть забезпечити високу технологічність виробництва. Якість продукції не відповідає європейським стандартам. Схожа ситуація у вівчарстві, де населення утримує 74% поголів’я. Кількість баранини на душу населення складає лише 30% від норми МОЗ.

«Через відсутність інфраструктури переробних підприємств ринок не отримує необхідних партій для реалізації. Збитковість галузі сягає 73%. Виробництво свинини збиткове через застарілі технології та розповсюдження інфекційних захворювань. Дефіцит м’яса становить близько 640 тис. т», — додав Михайло Гладій.

В країні втрачається рибальство, кролівництво, бджільництво і звірівництво. Вони збереглися переважно в особистих селянських господарствах. У птахівництві дещо кращі справи, але ця галузь залишається вразливою та залежною від імпорту.

На думку науковця, стрімке зменшення площі кормових рослин є одним із чинників укріплення кризи у тваринництві. Наразі  ці площі займають 7% сільськогосподарських угідь. Коли на початку 1990-х цифра сягала 40%. 

«Отже, катастрофічне зменшення поголів’я великої рогатої худоби — майже в 7 разів за останні десятиліття — цілком закономірний результат», — додав віце-президент НААН.

За участі науковців академії розроблена Стратегія розвитку тваринництва на період до 2030 р. Вона має на меті змінити ситуацію, що склалася в тваринництві. Документ перебуває на розгляді Мінагрополітики.

Виконано за допомогою Disqus