У Боснії садівники вирішили проблему низьких цін на малину шляхом кооперації

20 червня 2018 162 0
У Боснії садівники вирішили проблему низьких цін на малину шляхом кооперації
pixabay.com

У Боснії і Герцоговині садівники вслід за поляками і сербами розпочали протести проти низької ціни на малину. Боснійські фермери відмовляються постачати малину на заморозку. Вони пропонують переробникам заключати давальницькі контракти. Про це повідомляє EastFruit.

Згідно цих контрактів садівники згодні оплачувати лише послуги із заморозки та зберігання ягід, але беруться самі реалізовувати готову продукцію.

Садівники вважають, що об’єднавши об’єми дрібних виробників, вони зможуть отримати вищу ціну за свою продукцію.

При цьому багато заморожчиків із Боснії і Герцоговини погоджуються на такі умови. При цьому вони вимагають у фермерів передплату за послуги, так як не впевнені, що садівники зможуть розрахуватися, якщо не продадуть продукцію. У більшості випадків фермери погоджуються оплачувати послуги малиною, залишаючи частину ягід у вигляді оплати.

Експерти вважають таке рішення оптимальним для всіх, адже воно дозволяє розподілити ризики відразу серед багатьох учасників ринку в кризових умовах і не призводить до втрат вже дозрілого врожаю.

В Україні, поки що, особливих протестів не видно. Можливо, тому що сезон тільки починається. Також не помітно, щоб фермери починали активно кооперуватися задля вирішення проблеми низьких цін. Хоча кооперація з метою спільної переробки, зберігання і реалізації малини, могла б бути хорошим рішенням в умовах кризи низьких цін на малину.

Виконано за допомогою Disqus