Вчені навчилися підживлювати рослини, використовуючи нанотехнології

7 липня 2018 134 0
Вчені навчилися підживлювати рослини, використовуючи нанотехнології
Kurkul.com

Ізраїльські вчені розробили інноваційну технологію, яка значно підвищить врожайність сільськогосподарських культур. Розробка заснована на використанні нанометричної транспортної платформи, яка раніше використовувалася в медичних цілях. Про це повідомляє zerno-ua.com.

Дослідники компанії Technion створили нову технологію доставки поживних речовин рослинам. Вона збільшує швидкість проникнення поживних речовин приблизно з 1% до 33%.

«Постійне зростання населення в світі змушує створювати більш ефективні сільськогосподарські технології, за допомогою яких буде збільшено виробництво продуктів харчування, покращено їх якість і знижено вплив на екологію. Вищевказана розробка являє собою новий спосіб доставки необхідних поживних речовин сільськогосподарським культурам без шкоди для навколишнього середовища», — заявив керівник дослідження, професор Аві Шредер.

Під час дослідження ліпосоми (невеликі сфери, створені в лабораторних умовах, які складаються з жирового зовнішнього шару, що огортає необхідні поживні речовини) заповнювалися поживними речовинами. Ліпосоми невразливі для водного середовища рослин, вони мають здатність проникнення в клітини.

Науковцям вдалося «запрограмувати» ліпосоми для дезінтеграції і вивільнення поживних речовин в будь-який заданий час і необхідному місці, наприклад, в коренях і листках.

В даному експерименті дослідники використовували ліпосоми, діаметр яких дорівнював 100 нанометрів (одна десятимільйонна метра), для доставки в молоді і дорослі рослини помідорів таких поживних речовин, як залізо і магній. Ліпосоми розпорошувалися на листя у вигляді розчину, який проникав у всі частини рослини. Тільки коли ліпосоми проникали в клітини кореня, вони починали виділяти поживні речовини.

За словами вчених, нова розробка дозволить збільшити врожайність і якість сільськогосподарських культур.

Виконано за допомогою Disqus