В Україні планують змінити державний стандарт на якість пшениці

24 липня 2018 197 0
Колосся пшениці
Kurkul.comКолосся пшениці

В Мінагрополітики спільно з технічним комітетом стандартизації, представниками галузевих асоціацій та української науки за підтримки проекту IFC Реформування інвестиційного клімату розпочато перегляд державного стандарту на пшеницю ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови». Про це повідомляє AgroPolit.com.

Стандарт є одним із ключових документів, який встановлює вимоги до зерна пшениці на українському зерновому ринку. Вперше широке обговорення ключових змін у стандарті відбулося під час засідання робочої групи з питань функціонування ринку зерна.

«Рішення щодо перегляду стандарту зумовлене необхідністю його оновлення — для оптимізації процесів виробництва, зберігання та переробки зерна пшениці. При цьому обов’язковим опрацюванням нової редакції є збалансування та врахування інтересів вітчизняного виробника, борошномельної та хлібопекарської галузей, а також створення сприятливих умов ведення бізнесу і міжнародної торгівлі», — зазначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

В рамках роботи над стандартом наразі розглядаються пропозиції щодо зменшення кількості класів непродовольчого зерна, а також обговорюється коригування окремих показників якості пшениці, наближення до міжнародних вимог до пшениці.

Оновлена версія документа в цілому буде орієнтована на врахування потреб зернового ринку, зокрема, виробників збіжжя, переробної галузі та компаній, які здійснюють торгівлю зерном. Перший розгляд тексту документу відбудеться на засіданні ТК 170 «Зернові культури та продукти їхньої переробки» у вересні цього року.

Виконано за допомогою Disqus