Кооперативи гарантуватимуть молочникам доходи — думка

23 вересня 2015 30 0
Кооперативи гарантуватимуть молочникам доходи — думка
Кurkul.comКооперативи гарантуватимуть молочникам доходи — думка

Питання заборгованості торговельних мереж за куплене молоко з його переробниками, і, у свою чегу, перед особистими селянськими господарствами є державним. Про це в інтерв’ю Кurkul.com розповів керівник напрямку «Розвиток ринкової інфраструктури» проекта USAID «АгроІнвест» Микола Гриценко.

За його словами, торговельні мережі досить часто не відчувають відповідальності перед своїми постачальниками. У Європейському Союзі порядок розрахунків за кожну групу товарів досить чітко регламентований відповідними циркулярами.

«У нас це не регламентовано, і на державному рівні цим поки що ніхто не займається. Ну, хіба що Торгово-промислова палата України спільно з Антимонопольним комітетом пропонують підписати меморандум про взаємну ввічливість між виробниками та торговими мережами. Це стосується не лише молока, а й інших видів продовольства», — сказав він.

Читати по темі: «Микола Гриценко: Чи втримаються безцінні ціни на молоко в Україні»

Він зазначає, що поки у цих питаннях — хаос. І такою ситуацію на повну міру користуються недобросовісні дільці. Селяни здають молоко для молокопереробних підприємств через посередників, без будь-якого документального підтвердження.

«А потім селянам відмовляються сплачувати: нема документів – нема й розрахунків. Уже не вперше ми багато говоримо про те, що селяни мають здавати молоко тільки через сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, з чітким документальним оформленням. Тоді якщо молокопереробне підприємство оголосить себе банкрутом чи втече з ринку, принаймні, будуть підстави звертатися до суду. Без документів таких підстав нема», — зауважив Микола Гриценко.

Також додає, що договірні умови суттєво впливають і на якість молока. Селяни здають молоко до сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, а він уклав договір про постачання з молокопереробним підприємством. У цьому договорі зазначені вимоги до якості. І селяни ставляться до цього більш відповідально. Сьогодні дехто з селян радіє, що не має таких договірних відносин: можна здати закупівельникам молоко слабкої якості, і це проходить. Проблеми з’являються пізніше: коли такий самий недобросовісний закупівельник не платить обіцяних грошей.

«Тобто проблема багатостороння. Але вихід один – налагодження системи збуту молочної продукції через офіційні заготівельні організації, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. Там, де працює ця система, є чітке документальне оформлення цих операцій, є вимоги до виробника, до переробника, там можна відстоювати свої інтереси», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою