Переробники молока мають підвищити якість продукції — експерт

5 жовтня 2015 48 0
Переробники молока мають підвищити якість продукції —  експерт
Ua.all.bizПереробники молока мають підвищити якість продукції — експерт

Найбільшою проблемою залишається те, що наші переробники молока все ще несерйозно ставляться до вимог Європейського Союзу щодо сировини, сказав колишній заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталій Башинський, пише МilkUa.

За його словами, там молоко єдиної високої якості й відповідає нашому екстраґатунку. Якщо українське підприємство завозить на виробничу територію ще й сировину нижчого сорту, то воно не може експортувати продукцію в ЄС, доки не доведе простежуваність, фізичне розділення потоку або ліній.

«На прикладі 12 підприємств, які було включено до списку потенційних експортерів для останньої місії контролерів ЄС, ми побачили, що на практиці розділити потоки сировини різної якості (і довести це в часі або фізично) неможливо. І я кажу це з такою ж упевненістю, з якою казав інспектор FVO. Тобто, якщо ви використовуєте сировину кількох сортів і хочете довести розділення потоків, потрібно будувати завод, який працюватиме виключно на молоці ґатунку екстра. Тоді це зелене світло для експорту в ЄС», — сказав експерт.

Також додав, що на сьогодні ми маємо три переробні заводи (з дванадцяти), які працюють виключно з сировиною класу екстра, виготовленою на великотоварних сільськогосподарських підприємствах або авторизованих ЄС. Вони й зможуть поставляти свою продукцію на ринок співдружності, як тільки Єврокомісія ухвалить рішення про включення України до переліку країн, яким дозволено експорт в ЄС.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою