Фермери можуть втратити знання з вирощування часнику — Морозова

28 вересня 2018 203 0
Фермери можуть втратити знання з вирощування часнику — Морозова
pixabay.com

Зараз багато фермерів відмовляються від виробництва часнику на користь більш маржинальних культур. Це стратегічно невірно, адже за останні кілька років українські виробники здобули знання, зайняли певні позиції на внутрішньому ринку, навіть спробували освоїти експорт. Буде дуже шкода втратити ці здобутки. Про це повідомила керівник кооперативу виробників часнику UkrUp Ганна Морозова, передає «Інфо-Шувар».

«Нам все ще не вистачає виробничої дисципліни та знань потреб наших клієнтів, але певний крок вперед ми таки зробили. Буде дуже шкода, якщо з цього бізнесу почнуть виходити господарства, які заплатили великі гроші за свій досвід, вони мають певні знання і, відповідно, досить великий потенціал на внутрішньому ринку і назовні»,— зазначила Ганна Морозова.

За її словами, до українського часнику звикають українські мережі, обсяги імпорту в країну поступово зменшуються, що є ознаками ринку українського ринку часнику.

«Якщо українські фермери почнуть масово відмовлятись від вирощування часнику, за кілька років ми повернемось до ситуації 4-х річної давнини, коли, навіть на торгових майданчиках ринків, був присутній лише імпортний часник, а ціни протягом всього сезону залежали лише від курсу національної валюти. В такій ситуації навіть незначна девальвація може призвести до помітного зростання ціни і це знов приверне увагу новачків, які почнуть робити ті самі помилки, більшість яких українські фермери вже робили останні три роки», — наголосила експерт.

Як повідомила фахівець, професійний виробник часнику повинен зробити все можливе для того, щоб отримати задовільну врожайність та товарність. Крім того, він повинен навчитись нести відповідальність за свій товар протягом всього періоду його реалізації та навчитись чекати.

Виконано за допомогою Disqus