Пасічники звинуватили міністерство у злочинній бездіяльності

5 жовтня 2018 1256 0
Пасічники звинуватили міністерство у злочинній бездіяльності

Пасічники, які сьогодні у Києві проводять акцію «Захистимо Україну та наших бджіл від отруєння» під стінами Кабміну, звинуватили Мінагрополітики, Мінекології та Держпродспоживслужбу у бездіяльності. Про це повідомляє Kurkul.com.

«Наші вимоги залишаються незмінними: ми до 1 березня даємо владі, всім чиновникам час, щоб внести зміни до законодавства, які ми вимагаємо», — говорять мітингувальники.

До пасічників вийшов голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, який наголосив, що це вже проблема не нова і вона багато років накопичувалася. За його словами, ця демонстрація є свідченням того, що час обговорювати минув, і настав час вирішувати.

Про кількість постраждалих пасік у 2018 р. можна дізнатися з інфографіки Kurkul.com

Він наголосив, що Мінагрополітики та Держпродспоживслужба вже розробляють відповідні законопроекти, але вплинути на їх прийняття ВР вони не можуть.

«Зараз на сайті Мінагро опублікований законопроект щодо посилення відповідальності за використання пестицидів і агрохімікатів. І не тільки посилення відповідальності,а більш чітку регламентацію інформувань», — зазначив Володимир Лапа.

У розробці цього законопроекту, на переконання голови відомства, мають також брати участь пасічники. Тому він закликав їх переглянути документ та дати своє бачення.

Інше питання, про яке говорив Володимир Лапа це авіаобробка полів пестицидами. Він зазначив, що в інших країнах, якщо існує інша можливість, практично ніколи не дозволяють обробляти поля  літаками. В Україні вже готують законопроект, який наблизить Україну до інших країн у цьому питання.

«Відповідні законодавчі зміни зараз також готуються. Єдине, що, на відміну від попередніх, які вже опубліковані, ми їх поки не публікували, тому що там досить складний документ і поки приводимо все законодавство у відповідність до європейських вимог», — розповів голова Держпродспоживслужби.             

Виконано за допомогою Disqus