Експортери розповіли, як формується ціна на мед

25 жовтня 2018 497 0
Експортери розповіли, як формується ціна на мед
pixabay.com

На сьогодні в Україні багато сперечаються про ціни на мед на внутрішньому ринку, про ціни закупівельників та ціни на Європейському ринку. Тому, експортери меду ТОВ «БІ СЕЛ» повідомили, як формується ціна на мед.

Як формують ціну на мед пасічники — невідомо. У експортерів же існує певна формула розрахунку вартості. Хоча вона може дещо змінюватися в залежності від величини і особливостей виробництва.

Для початку береться закупівельна ціна на мед, наприклад, 50 грн/кг. Виходить 22 тис. кг по 50 грн — 1,1 млн грн.

«Додаємо вартість вхідних аналізів на органоліптичні, фізико-хімічні показники і на рівень антибіотиків (останній аналіз найдорожчий) – це мінімум 8 проб по 5 тис.грн (всього мінімум 40 тис. грн)», — рахують у компанії.

Коли мед не відповідає стандартам, то його доводиться вилучати, докуповувати такий же об’єм і робити аналіз знову.

До цієї суми ще необхідно додати:

  • вартість розігріву меду у камерах декристалізації — близько 7 тис. грн;
  • вартість самої гомогенізації — мінімум 20 тис. грн;
  • вартість тари, у яку буде розливатися гомогенізований мед і її доставку (70 бочок по 850 грн, доставка 15 тис грн) — близько 74,5 тис. грн;
  • вартість Експортного сертифікату на партію меду. Залежно від вимог контракту, мінімального переліку показників країни поставки, вартість аналізу може бути від 7 до 20 тис. грн;
  • вартість замитнення партії товару — близько 5,3 тис. грн;
  • вартість доставки до покупця, залежно від місця доставки від 27 до 32 тис. грн.

Підсумовуючи, витрати на доставку однієї партіє меду потрібно близько  
1, 3 млн грн.

«Тобто $45,7 тис. за партію 20 650 кг (віднімаємо обов’язкові втрати при виробництві — піна, сміття та ін.)» — підрахували в компанії.

Тож за доставку 1 кг меду потрібно заплатити $2,22. В Європі ж український мед коштує близько $2/кг.

«Пасічники чекають 50 грн, тобто $1,79, а Європа чекає від $2 до 2,05, тобто максимальна різниця між тим, що хоче наш пасічник і європеєць — це $0,26 центів. Таким чином різниця складатиме 150 332 грн. На що вистачить цих коштів?  Тільки на: мед, вхідні аналізи, гомогенізацію, тару і Експортний сертифікат, а вже замитнити і доставити цей товар в Європу неможливо», — повідомили в «БІ СЕЛ».

Тому, за словами експортерів,  український мед і не доходить до Європи. Там його замінюють продукцією з Аргентини, Китаю, Туреччини.

Виконано за допомогою Disqus