Фермер з Херсонщини очікує на збільшення врожаю найдорожчої спеції

14 листопада 2018 189 0
Фермер з Херсонщини очікує на збільшення врожаю найдорожчої спеції
pixabay.com

Виробник шафрану з Херсонської області Олег Демченко цього року очікує збільшення врожаю, адже він збільшив площу під плантаціями. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на khersonci.com.ua.

На полях біля селища Любимівка в Каховському районі на Херсонщині завершується збирання врожаю тичинок квіток крокусу, які після сушіння стануть шафраном — найціннішою в світі спецією.

Минулого року Олег Демченко з 2 га площ зібрав близько 5 кг шафрану. В нинішньому сезоні очікує збільшення врожаю, оскільки площі під плантацією розширив до 4 га.

Частину зібраного врожаю фермер продав у Великобританію, в перспективі планує експортувати шафран до Азербайджану. За цибулинами крокусу для його розведення в Любимівку приїжджають аграрії з Одеської та Київської, Вінницької та Хмельницької областей.

Втім, за словами Олега Демченка, вслід за ажіотажем спецію стали активно підробляти.

«Один з варіантів — продаж під виглядом шафрану квіток чорнобривця, підфарбованих харчовим барвником. Або ж справжній шафран рясно присмачують оливковою олією, щоб його вага збільшилася, і з довірливих споживачів за нього можна було отримати вдвічі більшу плату», — розповідає херсонський фермер.

Виконано за допомогою Disqus