В інституті картоплярства НААН створено понад 100 сортів картоплі

18 листопада 2018 171 0
Картопля
Pixabay.comКартопля

Понад 100 сортів картоплі створено в Інституті картоплярства НААН. Перспективними селекційними розробками є сорти адаптовані до умов вирощування, стійкі до біотичних та абіотичних факторів з комплексом господарських ознак: Княгиня, Мирослава, Случ, Солоха, Хортиця, Фотинія та ін. Про це повідомляє Poglyad.tv.

У селах картоплі їдять майже у два рази більше, ніж у місті: 8,7 кг та 4,7 кг відповідно. Тож питання селекції цього овочу дуже важливе.

Наприкінці жовтня Президія НААН України провела засідання, на якому було розглянуто питання «Селекція картоплі та забезпечення виробників України сортовим насіннєвим матеріалом». Учасники зауважили, що картопля для України є стратегічною культурою і в балансі харчування її відсоток збільшується. Зацікавленість до картоплі проявляють не лише вчені, а і пересічні громадяни.

Питання підтримки посівних і сортових якостей в процесі розмноження насіннєвого матеріалу є одним з основних у галузі картоплярства. З насінництва основна увага приділяється розробці способів оптимізації процесу відтворення добазового та базового насіння картоплі з використанням оздоровленого матеріалу, отриманого біотехнологічним методом.

У процесі засідання зазначено, що подальший розвиток галузі можливий лише за умови переходу вирощування картоплі з приватного сектору до великих спеціалізованих господарств.

Виконано за допомогою Disqus