Новітні ЗЗР не зможуть випробувати в Україні

23 листопада 2018 161 0
Обприскувач
Aggeek.netОбприскувач

Згідно з нормами чинного законодавства, 90% новітніх ЗЗР сьогодні не можуть бути випробувані в Україні. Такі препарати проходять реєстраційні випробування в інших країнах. Таку думку в ході семінару «Засоби захисту рослин — від лабораторії до ринку» висловила керівник відділу розвитку та інновацій компанії Bayer Іванна Бондарчук, повідомляє Latifundist.com.

На думку експерта, інновації та виведення на ринок нових технологій і продуктів дозволить підвищити продуктивність вирощування культур і збільшити урожай. Однак ситуація наразі блокується прийнятою в грудні 2015 р. правкою про заборону ввезення на випробування  препаратів, які незареєстровані країною-виробником.

«Якщо ми будемо чекати, поки продукт зареєструє країна-виробник (в деяких країнах це займає 4-7 років), інновації на ринок України будуть потрапляти з досить істотним запізненням. І це відкине нас у розвитку на 6-10 років тому. Наші аграрії не зможуть змінювати свої технології так швидко, як це робитимуть сільгоспвиробники інших країн. Це не дозволить нам в найближчі років 15-20 конкурувати з виробниками Європи та США», — зауважила фахівець.

За словами Іванни Бондарчук, чинне обмеження, яке триває 3 роки, відкинуло Україну в інноваціях на 6 років назад в порівнянні з Польщею, Німеччиною, Францією, Америкою.

Окрім цього, у ході доповіді фахівець наголосила на важливості використання ЗЗР у сільському господарстві, оскільки саме завдяки існуючим технологіям вдається отримати близько 60% від потенційної врожайності культур.

«Є культури, які без засобів захисту рослин взагалі не виживуть. Наприклад, якщо кукурудзу не захищати від бур'янів, тобто не вносити гербіциди, вона взагалі не сформує врожай. Вона не зможе подолати конкуренцію з бур'янами, отримати необхідні їй поживні речовини», — додала Іванна Бондарчук.

Виконано за допомогою Disqus