Першу експериментальну плантацію шафрану заклали на Херсонщині

29 листопада 2018 1136 0
Першу експериментальну плантацію шафрану заклали на Херсонщині
pixabay.com

До вивчення рентабельності та напрацювання агротехнологій тепер приступили, в Інституті зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном. Там восени заклали першу експериментальну плантацію крокусів — квіток, з тичинок яких отримують найдорожчу в світі спецію — шафран. Про це повідомляє pivdenukraine.com.ua.

За словами доктора сільськогосподарських наук Галини Балашової, для плантації площею 400 га, фермер Олег Демченко подарував 10 кг цибулин крокусів. Олег Демченко, що з Каховського району Херсонської області, вже декілька років вирощує крокуси та збирає приправу.

«Експеримент розрахований на декілька років. Посівний матеріал вирощуватимемо «Ін вітро», тобто в пробірці, щоб оздоровити бульби, і розмножити їх. А вже до 2021 р. отримуватимемо і сам шафран», — ділиться планами Галина Балашова.

За словами директора Інституту зрошуваного землеробства, члена-кореспондента Національної академії аграрних наук України Раїси Вожегової, окрім крокусів, тут планують ставити досліди і із спаржею. Це делікатесний овоч вже висаджують у кількох районах області.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою