Молочні господарства Донеччини відчувають дефіцит працівників

30 листопада 2018 343 0
Молочні господарства Донеччини відчувають дефіцит працівників

ТОВ «Агрофірма «Світанок» розташована на лінії розмежування в Маріїнському районі Донецької області. Генеральний директор агрофірми Віктор Гречук скаржиться, що господарству не вистачає працівників, а найбільше — доярок. Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.

«Особливо гостро відчуваємо кадрову проблему в доярках. Взагалі село переживає не кращічаси. Рівень смертності перевищує рівень народжуваності», — зазначив Віктор Гречук. 

За його словами, на господарстві працює лише 40 робітників із їхнього села, решту — 110 людей на ферму доводиться наймати й привозити з ближніх населених пунктів.

Аби заохотити людей до роботи на фермі господар вдається до дотаткової мотивації.

«Мотивуємо вчасною виплатою заробітної плати. Якщо завтра я не заплачу людям за роботу, то через два місяці тут зовсім ніхто не залишиться. Крім того, ми даємо безвідсоткову позику у межах 5-10 тис. з виплатою упродовж року, за якою звертаються в середньому 40 чоловік на рік», — розповідає директор.

Допомоги від держави також замало. Господарство отримало 1,5 тис. грн на дійну корову.

«Смішно, бо утримуючи 400 корів, дотація рівна 600 тис. Ми таку суму в місяць витрачаємо тільки на закупівлю соєвого шроту та добавок», — повідомив Віктор Гречук.

З початку бойових дій у господарстві збільшився надій з 6 тис. л на корову до 8 тис. л. Але довелося закрити власну лінію переробки.

«Наша переробна станція закрилась рік тому у зв’язку з тим, що не було можливості реалізувати свою продукцію протягом 3-4 днів, а  для того, щоб модернізувати підприємство бракувало коштів», — повідомляє господар.

За його словами, раніше ринком збуту був Донецьк, до якого всього 40 км, а зараз потрібно орієнтуватися на Запоріжжя, до якого 180 км.

Виконано за допомогою Disqus