Цибуля увійшла до трійки найбільш затребуваних овочів

4 грудня 2018 614 0
Цибуля увійшла до трійки найбільш затребуваних овочів
pixabay.com

Минулого тижня цибуля потрапила до ТОП-3 найбільш затребуваних овочів на гуртових ринках країни. Про це повідомила керівник аналітичного центру «Інфо-Шувар» Тетяна Гетьман.

«В першій половині листопада ціни на цибулю в Україні зростали майже без зупинки, протягом перших двох тижнів місяця продукція подорожчала на 35% і це при тому, що в країну стабільно постачалась імпортна цибуля із Азербайджану та Казахстану. За підсумками останніх двох тижнів, ціни майже не змінились, хоча, цибуля на минулому тижні входила до ТОП-3 найбільш затребуваних видів овочів на гуртових ринках країни». — наголосила Тетяна Гетьман.

Станом на 3 грудня на гуртових ринках України цибуля коштує 12-13 грн/кг (€0,37-0,41/кг), в сусідній Польщі ціна становить €0,35-0,42/кг.

Продавці цибулі в обох країнах прогнозують чергову хвилю подорожчання вже в грудні, такі прогнози базуються на очікуваннях зростання попиту напередодні зимових свят та інформації про те, що в інших країнах ЄС зберігається стійкий дефіцит цибулі, який поки що не вдається компенсувати поставками з інших регіонів.

Не дивлячись на стабілізацію цін, вартість цибулі і в Україні, і в Польщі сьогодні в 2,5- 3,5 рази вища від минулорічної. Таку ціну можна вважати абсолютним рекордом для двох країн, принаймні, за останні 10 років.

Виконано за допомогою Disqus