Органічне виробництво прискорює глобальне потепління — вчені

18 грудня 2018 292 0
Органічне виробництво прискорює глобальне потепління — вчені

Органічне виробництво в середньому вдвічі швидше прискорює глобальне потепління, ніж продукція вироблена із використанням агрохімії. До такого висновку дійшла міжнародна команда вчених. Про це повідомляє maximum.fm.

Оцінюючи вплив на клімат, вчені вперше враховували кількість вуглецю, яку могли б утримати ліси на тій площі землі, яку довелося відвести під поля. Відмова від добрив призводить до зниження врожайності, відповідно, доводиться використовувати велику площу землі.

«Наше дослідження показує, що органічний горох, що вирощується у Швеції, впливає на клімат приблизно на 50% більше, ніж горох, вирощений у традиційних господарствах. Для деяких продуктів різниця ще відчутніша — наприклад, у випадку з органічною озимою пшеницею вона досягає 70%», — говорить Стефан Вірсеніус з Технологічного університету Чалмерса.

Навіть органічні м'ясні та молочні продукти, з точки зору впливу на клімат, значно гірші, ніж звичайні, оскільки для їх виробництва використовується органічний корм — а для його вирощування, у свою чергу, знову ж потрібно більше землі.

«Це дуже серйозно, тому що зараз у Швеції є політики, мета яких — збільшити виробництво органічних продуктів харчування. Якщо ця мета буде виконана, внесок Швеції у зміну клімату, ймовірно, тільки зросте», — говорять учені.

Виконано за допомогою Disqus