Виробники добрив ініціювали проведення розслідування щодо імпорту добрив

28 січня 2019 532 0
Виробники добрив ініціювали проведення розслідування щодо імпорту добрив
agroexpert.md

Союз Хіміків України подав заяву до Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) про проведення нового захисного розслідування відносно імпорту мінеральних добрив в Україну. Про це повідомила прес-служба Федерації роботодавців України.

Звернення направлено від імені найбільших вітчизняних виробників мінеральних добрив — підприємств «Дніпроазот», ОПЗ, Черкаський «Азот», Сєвєродонецький «Азот», Рівнеазот, Концерн «Стірол».

Розслідування ініційовано відносно імпорту основних видів азотних добрив — карбаміду, аміачної селітри (нітрат амонію), КАС, ІАС незалежно від країни походження товару та країни-експортера.

«Проведення нового розслідування є вимушеним заходом, оскільки введені МЕРТ антидемпінгові мита по факту не працюють і економічний ефект від їх дії виявився мінімальним», — повідомив президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.

Дія антидемпінгових мит, які повинні були регулювати об’єми імпорту, виявилася малоефективною з таких причин:

  • виробники з РФ віднайшли схеми, в який спосіб обходити українське митне законодавство і масово завозити добрива;
  • російські виробники почали активно завозити добрива в Україну через інші країни — Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Туреччину.

«В якості виходу з ситуації, що склалася, ми бачимо введення квот на імпорт, які повинні впроваджуватися в комплексі з іншими заходами по виведенню галузі з кризи. Ми надали в МЕРТ усі необхідні розрахунки, статистику і факти щодо росту імпорту мінеральних добрив і чекаємо термінового винесення питання на Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі і початку розслідування», —  наголосив Олексій Голубов.

Виконано за допомогою Disqus