Рентабельність вирощування паприки для технічних цілей сягає 75%

14 лютого 2019 333 0
Рентабельність вирощування паприки для технічних цілей сягає 75%
xcook.info

Вирощування для технічних цілей солодкого стручкового червоного перцю (паприка), якому не потрібне машинне досушування ― це нова ніша в українському овочівництві. Рентабельність такого бізнесу сягає 75%. Про це повідомив представник компанії «Натур Світ» Ігор Андрієнко, передає east-fruit.com.

Порошок і барвник з цього перцю користуються стабільним попитом на зовнішніх ринках. Цей сектор може бути цікавий саме з експортної точки зору.

Компанія першою в Україні буде вирощувати паприку для промислової переробки для отримання харчового барвника.

«Цей вид паприки для технічних цілей раніше ніхто не вирощував в нашій країні. І зараз є унікальна можливість створити новий попит і абсолютно новий ринок в овочевому сегменті України. Це дасть сільгоспвиробнику культуру, просту в вирощуванні, зі стабільно зростаючим обсягом попиту на неї, з ціною закупівлі, прив'язаною до стабільної валюти і, що також важливо, без вимог «супермаркету» до виду готової продукції», ― розповів Ігор Андрієнко.

Унікальність китайського гібриду перця у тому, що паприка висихає прямо на корені. Без вкладень мільйонів доларів у сушилку і величезних витрат на газ або електрику для самого процесу.

«Для цього був виведений спеціальний сорт перцю ― з дуже високим вмістом сухих речовин, і малою водянистістю тканин. Це китайський гібрид. Стручок тонкостінний. Відсоток сухих речовин в ньому доходить до 20%», ― повідомив фахівець.

Врожайність такого перцю становить близько 35-40 т/га в свіжому вигляді і 7-8 т ― в сушеному.

«Щодо сушки на корені ідеально підходить клімат Херсонської області. У Сумській, Харківській і Дніпропетровській областях за рівнем барвника паприка показала хороший результат, але тут довелося використовувати сушильні камери. Як варіант, досушування в теплицях також має місце бути», ― зазначає Ігор Андрієнко.

За його словами, рентабельність такого бізнесу для фермера становить близько 75%. При цьому потрібно розуміти, що інтерес представляє весь вирощений урожай: великі стручки і маленькі, більш насиченого кольору і ті, що не встигли його набрати, цілі і зі слідами ушкодження комахами.

Партнери компанії планують побудувати завод з переробки стручкового солодкого перцю на барвник.

«На момент запуску в роботу заводу з переробки нашого гібрида паприки, у нас плануються програми співфінансування фермерських господарств, які вирощують для нас паприку», ― підкреслив бізнесмен.

Виготовлену продукцію планують збувати за кордон.

Виконано за допомогою Disqus