Врожайність кунжуту в зоні Степу України може сягати 2 т/га

27 лютого 2019 177 0
Врожайність кунжуту в зоні Степу України може сягати 2 т/га
pixabay.com

Фахівці Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту зрошуваного землеробства НААН досліджують особливості вирощування кунжуту в кліматичних умовам зони Степу України. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на a7d.com.ua.

Перспективними для вирощуванням кунжуту в Україні є території Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Кунжут рослина дуже вибаглива до тепла й сонячного світла. В умовах Україні можливо досягти врожайності 1,5 -2 т/га.

При температурі нижче плюс 15°С кунжут припиняє ріст. Окрім цього, рослина дуже вибаглива до вологи, особливо у період сходів, у фазі бутонізації, під час цвітіння і плодоутворення. У свою чергу висока відносна вологість повітря є також шкідливою для культури.

«Висівати кунжут слід на структурованих ґрунтах, легких за механічним складом. Кращі ґрунти для нього — легкосуглинкові та супіщані чорноземи, заболочені, засолені, з близьким заляганням ґрунтових вод. Кунжут вибагливий до водно-фізичних властивостей ґрунту та вмісту в ньому поживних речовин», — розповідають науковці.

За словами фахівців, кращим попередником для кунжуту є озима пшениця, зернові та бобові культури. На попереднє місце його слід повертати не раніше ніж через 6-7 років, щоб максимально убезпечитися від ураження хворобами й пошкодження шкідниками.

«Кунжут високочутливий до внесення мінеральних і органічних добрив. Азотні добрива підвищують загальну продуктивність культури завдяки збільшенню кількості коробочок на рослині та насіння в коробочці, проте надлишок їх призводить до зниження вмісту олії. Фосфорні та калійні добрива підвищують олійність. Рекомендована доза добрив для Південного Степу — N90P90. На ґрунтах із недостатнім вмістом калію вносять К30-40», — радять науковці.

Для висівання рекомендують використовувати чистосортне насіння, з високою енергією проростання, з високою схожістю, повновагове, здорове й цілковито чисте. Кунжут сіють тоді, коли ґрунт на глибині 5-8 см прогріється до 16-18°С, широкорядним способом з міжряддями 45-70 см. За період вегетації проводять три-чотири міжрядні обробітки

Виконано за допомогою Disqus