Наркозалежні папуги тероризують індійські ферми

9 березня 2019 175 0

В індійському штаті Мадхья-Прадеш, місцеві фермери, які вирощують мак стикнулися з несподіваною проблемою. Зграї папуг, імовірно, залежних від опію, безперервно здійснюють набіги на макові ферми. Про це повідомляє glavcom.ua.

«Одна квітка маку дає від 20 до 25 грамів опію. Але велика група папуг харчується цими рослинами приблизно 30–40 разів на день, тим самим знищуючи посіви, — стверджують місцеві фермери.

За даними індійських ЗМІ, пташині набіги стали щоденною загрозою для макових полів. Деяких птахів знімали на відео, де видно, як вони розривають незрілі макові коробочки з молочком, багатим на опіум, у той час, як інші використовують свій дзьоб і кігті, щоб зрізати рослини зі стебел і втекти з цілими неушкодженими коробочками. Розповідають, що деякі птахи навчилися не кричати під час перельотів та діставатися на макові поля фактично пішки.

Наразі чиновники району проігнорували прохання сільгоспвиробників надати допомогу в стримуванні загрози, яка походить від папуг. Тим самим, вони залишили постачальників маку наодинці з їхньою проблемою і змусили фермерів самим вирішувати цю проблему. Деякі фермери спробували відлякувати папуг за допомогою гучномовців та петард. Але, на жаль, ці спроби не приносять серйозного ефекту, і втрати врожаю не зменшуються.

Така ситуація не є новим явищем для Індії, яка є одним із небагатьох місць у світі, де дозволено вирощування опіуму за ліцензією. Спостереження за птахами відбувалися кілька років поспіль у декількох районах, де вирощували мак, іноді виявляючи птахів у стані сп’яніння. Помічено, що птахи, які вживають опіум, врізаються в листя на деревах або «лежать на полях у заціпенінні». Полетіти ж з опійних плантацій вони здатні лише після того, коли дія наркотичних засобів зникне.

Виконано за допомогою Disqus