Бджолярі вимагають у Мінагрополітики заборонити ввезення неонікотиноїдів

1 квітня 2019 256 0
Бджолярі вимагають у Мінагрополітики заборонити ввезення неонікотиноїдів

Пасічники Миколаївської області в рамках форуму «Медо&гонка» звернулися до заступника міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремети з проханням заборонити ввезення неонікотиноїдів на територію України. Про це повідомляє agro-yug.com.ua.

На їх думку, таке обмеження може стати вирішенням проблеми отруєння бджіл агрохімією.

«Фермери застосовують препарати, які шкодять українській землі, вбивають бджіл і бджільництво. За нас взялися жорстко: реєстрація, якість меду. Хотілося б щоб держава звернула увагу і на аграріїв, щоб вони не застосовували токсичні пестициди», — звернувся до заступника міністра керівник Спілки пасічників Братського району Олександр Адамович.

Голова фермерського господарства «Аромат» Степан Цицик закликав прийняти відповідний законодавчий документ згідно якого, окрім того, що необхідно заборонити використання шкідливих препаратів, також варто компенсувати фермерам вартість дорогих біопрепаратів для захисту рослин.

За словами Віктора Шеремети, процес завезення вказаних препаратів в Україну контролює не Мінагрополітики, а Міністерство природи та екології. І це питання варто озвучувати не тільки з боку заборони препаратів, а й обумовити способи і час обробітку полів аграріями.

«Ми будемо ставити питання про заборону. Але я скажу, що на ріпак існують дозволені препарати, і при їх використанні жоден пасічник нічого фермеру не скаже. Але ціна такого препарату $35/га. І в нас же багато хто вважає, що після потрави поля можна одразу випускати бджіл, але це не так. Бджоли ж не можуть цілодобово сидіти у вуликах. Після використання цих препаратів довготривалої дії ще тиждень бджоли будуть гинути, тому тут потрібно підходити з іншого боку», — зазначив Віктор Шеремета.

Виконано за допомогою Disqus