На Тернопільщині створено молочний кооператив

12 жовтня 2015 87 0
На Тернопільщині створено молочний кооператив
Кurkul.comНа Тернопільщині створено молочний кооператив

На Тернопільщині селяни масово вступають до сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Бучацький екопродукт», пише прес-служба ТзОВ «Бучачагрохлібпром».

На сьогодні тут заготовляють молоко у десяти селах району.

«Ідея щодо його створення виникла у зв’язку з розвитком у районі садівництва, але життя внесло свої корективи і кооператив став молочним. Річ у тому, що у цьому селі люди, які працюють на фермі, мали змогу скористатися приладом для вимірювання жирності молока, і були вражені, коли побачили, що сільське молоко має середню жирність 4,2%, а заводи­ зараховують їм 2,8%. Це і стало поштовхом для заснування кооперативу», — розповів голова наглядової ради ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Петро Гадз.

За словами голови кооперативу Олега Грицака, кооператив ­працюватиме у трьох напрямках: тваринництво, садівництво, ягідництво, рослинництво. Поява кооперативу як конкурента на ринку заготівлі молока змушує інших заготівельників підвищувати ціну на нього.

«Ми розраховуємося за здане молоко, без затримок, кожної декади і тепер інші заготівельники теж змушені платити регулярно, не допускати заборгованості», — говорить він.

За його словами, щоб стати членом кооперативу, людина пише заяву, сплачує 10 грн вступного внеску і з нею оформляється договір.

«Надалі будемо надавати ветеринарні послуги та осіменяти корів сім’ям племінних бугаїв із Канади і Сполучених Штатів Америки. Крім того, невдовзі розпочнемо заготовляти у членів кооперативу м’ясо: якщо люди зберуть у селі для здачі 20 чи 30 бичків, то ціна буде значно вищою, ніж тоді, коли кожен продає окремо», — зазначає він.

Уже зараз укладаються з членами кооперативу договори щодо садівництва. Вони платять за саджанці 40% вартості, а 60% — потім віддадуть яблуками чи ягодами.

Виконано за допомогою Disqus