Українська картопля б’є цінові рекорди

11 квітня 2019 3934 0
Українська картопля б’є цінові рекорди
pixabay.com

Врожай цього року був не найкращим, тому поточні ціни на українську картоплю вже побили всі рекорди попередніх років. Українські фермери наразі пропонують картоплю на гуртовому ринку «Шувар» по 7-8 грн/кг (€0,23-0,27/кг). Поточна ціна на картоплю є рекордно високою, принаймні, за останні 10 років. Повідомляє info.shuvar.

В першій половині квітня 2017 р. українська картопля коштувала 4-4,2 грн/кг (€0,14-0,15/кг).

Зростання цін на картоплю в Україні в квітні привернуло увагу імпортерів. Сьогодні, на фоні скорочення пропозиції української картоплі, на гуртових ринках збільшується пропозиція картоплі виробництва Білорусі.

Ціни на імпортну картоплю формуються в діапазоні 7-7,5 грн/кг (€0,23-0,25/кг). Цікавим є те, що імпортна картопля коштує дешевше від вітчизняної.

«Україна імпортує відносно невеликий обсяг картоплі, переважно це рання продукція з Єгипту і насіннєва картопля з Нідерландів. Необхідність в імпорті минулорічної продовольчої картоплі з інших країн виникає лише у випадку дефіциту власної продукції і, схоже, саме таким є поточний сезон», — повідомила керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За даними моніторингу «Інфо-Шувар», сьогодні на гуртовому ринку «Броніше» у Варшаві картопля коштує €0,31-0,41/кг, від початку січня на польському ринку було зафіксовано принаймні дві хвилі подорожчання картоплі. В Україні картопля почала інтенсивно дорожчати з кінця березня.

Читайте більше: Європа відмовила українській картоплі.

Виконано за допомогою Disqus