Експерти назвали 7 схем використання держземель

17 квітня 2019 666 0
Експерти назвали 7 схем використання держземель

У порівнянні з минулими роками, зацікавленість у користування держземлях змістилася з боку великих компаній до менших. Великі не хочуть зайвих репутаційних ризиків, для них головна стаття поповнення зембанків — оренда земель у власників паїв. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com.

ТОП-7 схем використання державних земель:

  • емфітевзис

«Перший варіант — емфітевзис із необмеженим терміном оренди, що призводило до появи оренди на 200-300 років. Наразі законом №2498 з 1 січня 2019 р. термін емфітевзису обмежили, зрівнявши з довгостроковою орендою — не більше від 50 років», — говорить голова спілки Центр розвитку земельних правовідносин в Україні Леонід Корейба.

  • оренда

«Другий — проста оренда (укладається максимум на 50 років) з прицілом на право першого викупу в разі відкриття ринку», — додав Леонід Корейба.

  • договори спільного користування

«Використання держземель через такі договори абсолютно не наповнює місцеві бюджети. Ці договори поза юридичною площиною, вони — це класична схема, яку сьогодні використовують під час обробітку держземель, які перебувають у розпорядженні НААН, різних ДП, як-от «Конярство України». Втрати  від такого механізму значні»,  — пояснює голова земельного підкомітету аграрного комітету Ради Олег Кулініч.

  • безоплатна приватизація землі

«Процедурою безоплатної приватизації земельних ділянок, яка описана у статті 118Земельного кодексу України, формально може скористатися будь-який громадянин України. Наприклад, під особисте селянське господарство закон дає право відхопити до двох гектарів, під садівництво — до 12 соток, а для ведення фермерського господарства — взагалі у розмірі середнього паю, а він у деяких регіонах може сягати десятків гектарів», —розповідає заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

  • договір про  соціальну допомогу з сільською радою

«Негласно держава знає про таку приховану оренду своїх земель, але офіційно її не бачить, бо узаконити весь цей процес вона не може. Адже де-юре гроші за користування такими землями надходять до міського бюджету», — пояснює Леонід Корейба.

  • лазівка у ЗКУ

За словами Леоніда Корейби, ст. 31 пункт 2 дозволяє членам  фермерського господарства отримати безоплатно у власність орендовані у держави землі для ведення господарювання у розмірі середньої частки паю по району (в середньому 3 і 5 га на одну людину).

  • самозахоплення.

Читайте більше: АгроЗнавці: за і проти відкриття ринку землі

Виконано за допомогою Disqus