На Херсонщині розпочали збір спаржі

18 квітня 2019 192 0
На Херсонщині розпочали збір спаржі
pixabay.com

У селі Любимівка Каховського району Херсонської області аграрії збирають урожай спаржі. Українську продукцію купують охочіше: вона і дешевша, і свіжіша за імпортну. Про це повідомляє «Україна Молода»

Як розповіли фахівці компанії «Агро-Фокус», імпортний делікатес вельми примхливий: повинно пройти не менше трьох рокiв після посадки, доки вкладена праця дасть перші плоди.

Збір урожаю на Херсонщині триватиме з квітня до кінця червня поточного року. Багата на вітаміни та мікроелементи спаржа з кожним роком усе більше й більше стає популярною серед мешканців України.

На Херсонщині спаржа прижилася завдяки відповідному ґрунту: суміш із сухої землі з домішками піску припала до смаку примхливій культурі.

«Ще кiлька років тому для півдня нашої країни це була швидше екзотика, ніж серйозний заробіток. Однак напрацьований досвід дозволив нам вирощувати не лише звичайну зелену спаржу, а й рідкісну фіолетову та найсмачнішу білу», — говорять в компанії «Агро-Фокус».

Засновник «Агро-Фокус» Лариса Боден говорить, зайнятися цією справою з чоловіком вирішили через попит українських покупців. Спочатку це було хобі, але пізніше «розвага» виросла в перспективний сімейний агробізнес.

«Щороку ми вивчаємо ринковий попит та можливості з вирощування нових нішевих агрокультур на півдні України. Вся продукція ретельно підрощується, збирається та пакується під особливим брендом. Мета — заявити про Херсонщину покупцям нашої продукції в усьому світі», — розповідає Лариса Боден.

Саме в Херсонській області розташовані найбільші поля зі спаржею по всій країні: під цю культуру тут відвели понад 20 га

«Ми навчилися вирощувати екологічно чисту спаржу без використання «хімії», — розповідає директор господарства Ольга Мялік.

Збирають підрощену культуру двічі на день. Лише за один тиждень отримують 6 т врожаю. Після цього пагони сортує та обрізає по одній довжині спеціальна машина. А ось упаковувати та маркувати підготовлену спаржу робітницям агропідприємства доводиться вручну.

Читати більше: Математика агробізнесу: вирощування спаржі

Виконано за допомогою Disqus