Вартість української спаржі зрівнялася з цінами у ЄС

14 червня 2019 470 0
директор компанії «Агроексперт трейд» Петро Григор'єв
epravda.com.uaдиректор компанії «Агроексперт трейд» Петро Григор'єв

За останні п'ять років площі під спаржею збільшилися утричі до 100-120 га. Цього року ціни на спаржу в Україні коливалися від 170 грн/кг до 250 грн/кг, що відповідає цінам у ЄС. Такі цифри приваблюють українських фермерів. Повідомляє epravda.com.ua.

«Популярність спаржі в Україні росте. Я пов'язую це з подорожами. Українці стали більше мандрувати Європою і цікавитися її гастрономічною культурою. Ріст попиту на спаржу в Україні ми відчуваємо на собі, саме тому вкладаємо гроші в розширення площ. Я бачу перспективу зростання ринку на найближчі два-три роки», — розповів директор компанії «Агроексперт трейд» Петро Григор'єв.

За його словами, основними каналами збуту компанії є ринки та ресторани у Києві, Дніпрі та Херсоні, проте вже у 2020 р. його компанія почне продавати спаржу через торгові мережі під власною торговою маркою.

Фермер розповів, що на 1 га спаржі слід витратити €8-10 тис. залежно від сорту і відстані між міжряддями. Крім того, у виробництві багато ручної праці. Дорогий і процес обробки. Аспарагус треба помити, порізати, відкалібрувати та упакувати. Для цього потрібна спеціальна лінія, яка коштує €70 тис. В Україні така є лише в Каховці, та й та була у використанні в ЄС понад десять років.

«У 2020 р. ми плануємо придбати лінію нової генерації та спеціальну машину для висадки спаржі. Це для нас значні інвестиції», — додав Петро Григор'єв.

Зараз під спаржею у його компанії 20 га, у 2020 р. буде ще 12 га. На пікову урожайність компанія планує вийти у 2021 р.

Читати за темою: Як заробити мільйон з гектара на нішевих культурах

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою