Фермерам слід готуватися до подорожчання пального

1 травня 2019 1265 0
Оптова ціна на пальне в Україні збільшилась в середньому на 10%
wz.lviv.uaОптова ціна на пальне в Україні збільшилась в середньому на 10%

Через призупинення поставок дизпалива з Білорусі та невизначеності у питанні його поставок з Росії (кабінет Міністрів РФ прийняв постанову про те, що з 1 червня нафта та нафтопродукти будуть ввозитись в Україну лише за спеціальними дозволами), в Україні ціна дизпалива почала зростати. Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР).

Повідомляється, що віднедавна оптова ціна на пальне в Україні збільшилась в середньому на 10%. В різних регіонах України вона підскочила на 1,5-2 гривні. В умовах посівної кампанії, коли аграріям потрібно чимало пального, підвищення ціни на нього призводить до додаткових витрат, що надалі вплине на кінцеву вартость продукції.

Читати за темою: Мінекономрозвитку розширили список учасників держпрограми підтримки сільгоспмашинобудування

Окрім того, серед аграріїв ходять чутки про можливий дефіцит дизпалива в майбутньому через обмеження постачання його з Білорусі та Росії. І якщо деякі аграрії запаслись паливом заздалегідь, то іншим доводиться купувати його вже по новій ціні.

«Коли почався ріст ціни у четвер, ми у п'ятницю терміново купили 62 куби дизелю. Майже 30 кубів нам уже доставили за ціною 23,75 грн. Але вчора нам поставник сказав, що вартість підіймається до 26,30 і того завдатку, який ми дали у п'ятницю, вже замало і треба доплатити до ціни 26,30 грн/л. Думаю, дефіцит палива буде. Білорусь закрила експорт в нашу сторону, з Росією теж експорту немає. Звісно, це вплине на кінцеву ціну. На гектар іде приблизно 60 літрів палива. Це не рахуючи вивозу на елеватори, в порти. Думаю, що на гектарі в плюс буде до 500-600 грн», –  каже директор ТОВ АК «Форвард», що на Сумщині, Антон Пархоменко.

Окрім подорожчання дизпалива, у східних регіонах ще є проблема з його поставкою.

«У нашому регіоні дизпаливо уже сьогодні здорожчало на 2,20 грн. Учора була 24,50, сьогодні  –  26,50 грн. Але окрім цього у нас ще велика проблема із доставленням пального через дороги, яких, фактично, немає. Ми запасів не мали, тому мусимо зараз купувати», –  розповідає директор ФГ «Время» Андрій Перебийніс з Луганщини.

Наразі серед аграріїв немає впевненості щодо того, якою буде ціна надалі та до чого готуватись.

Виконано за допомогою Disqus