100 селян з 8 областей зможуть отримати мікрогранти на розвиток підприємництва

17 травня 2019 118 0
100 селян з 8 областей зможуть отримати мікрогранти на розвиток підприємництва
100 селян з 8 областей зможуть отримати мікрогранти на розвиток підприємництва

Стартував 4-й конкурс мікрогрантів від агроіндустріального холдингу МХП для розвитку підприємництва в сільській місцевості «Село: Кроки до розвитку». Про це в ході прес-конференції в залі УНІАН заявили представники компанії.

Нагадаємо, молодий тернополянин розвиває сироваріння на грант від МХП

Як зазначила керівник відділу корпоративної соціальної відповідальності МХП Вікторія Нагірняк, проект реалізується на територіях присутності потужностей МХП, спрямований на підтримку малого та мікробізнесу і виконує ряд завдань, в тому числі і соціальних.

«По-перше, це підтримка жителів сіл, де реалізовується проект. По-друге, це боротьба з трудовою міграцією. Ми бачимо і розуміємо, який потік людей їде заробляти за кордон. І коли люди хочуть залишатися і щось робити тут, в Україні, ми із задоволенням допомагаємо і підтримуємо. По-третє, це розвиток саме того, до чого прагнуть люди. А коли ти щось робиш не просто для того, щоб заробити гроші, а щоб покращувати світ навколо себе, не просто купуєш якесь обладнання, а ще й залучаєш жителів села до цього проекту — це великий плюс», — додала Вікторія Нагірняк.

У поточному році географія проведення конкурсу розшириться. Жителі сіл в 8 областях України (Черкаської, Вінницької, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Львівської та Київської) зможуть взяти участь. Бюджет також збільшиться: якщо в 2016 р. він становив 400 тис. грн, то в 2019 р. — 5 млн грн. Конкурсна комісія визначить 100 кращих бізнес-ідей, творці яких зможуть отримати грант на реалізацію свого проекту. Особливістю цього конкурсу мікрогрантів, за словами учасників-прес-конференції, є те, що в результаті визначиться не тільки переможець, який хоче відкрити свій бізнес, а саме той бізнес, який буде нести соціальну складову. Ставку також будуть робити на нестандартний підхід та інноваційні рішення. Вся інформація про проект представлена ​​на сайтах громадських організацій-партнерів МХП.

За словами заступника директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Київської ОДА Владислава Литвина, їх ініціативи спрямовані на підтримку малого бізнесу. Так як він в Київській області дає близько 70% надходжень до бюджетів усіх рівнів.

«Малі та середні підприємства дуже важливі в нашому регіоні, і ми готові робити все можливе для їх розвитку. І дуже добре, що є такі компанії, які несуть саме соціальну функцію і готові впливати на соціальне підприємництво. Тому наше завдання допомагати і сприяти в межах чинного законодавства всім ініціативам», — додав заступник начальника управління бізнес-клімату Київської ОДА Вадим Пянковский.

Голова Правління громадської організації «Союзу підприємців «Стіна» (Вінниця) Олександр Печалін вже не перший рік співпрацює з МХП в реалізації проекту «Село: Кроки до розвитку». Цього року, за його словами, охоплено вже 19 районів області. За роки проведення конкурсу позначилися і деякі тенденції.

«Змінився портрет учасника, вони помолодшали. Якщо в перші роки грантерів у віці 40+ у нас було близько 60%. В цьому році було подано близько 70 заявок, з них вже молодь становить 60%. Другий тренд, який ми бачимо, — в перші роки кошти грантів використовувалися на закупівлю сировини, поголів'я. Зараз же люди йдуть в переробку. Закуповують пакувальне, холодильне обладнання та інше. Третій тренд — це кооперація. Вдалий приклад з лікарськими рослинами. Вийшло так, що у одних були ресурси, у інших сушка і складські приміщення. Ми об'єднали цих людей, створили кооператив. Зараз їх завдання — збільшити обсяг і вийти вже безпосередньо на ті фармкомпанії, які закуповують у посередників лікарські рослини. Наступний етап — це вже вихід на експорт», — розповів Олександр Печалін.

В ході прес-конференції представники громадських організацій поділилися досвідом участі в конкурсі мікрогрантів і розповіли про значення подібних проектів.

«Село: Кроки до розвитку» спрямований на перехід в активну фазу підтримки, щоб не тільки покращувати бізнес-клімат, а стимулювати безпосередньо такими мікрогрантовимі проектами. Більшу частину проектів у нас зараз створюють люди, які не є підприємцями. При цьому з'являються такі бізнеси, які, здавалося б, не типові для сільської місцевості», — додав виконавчий директор громадської організації «Анго» (Черкаси) Анатолій Рекун.

Партнери агрохолдингу вже відзначають велику зацікавленість з боку сільського населення, які активно реєструються в проекті і записуються на освітні семінари.

Виконано за допомогою Disqus