Виробництво молока та ціни на нього знизилися

4 червня 2019 219 0
Виробництво молока та ціни на нього знизилися
pixabay.comВиробництво молока та ціни на нього знизилися

Пропозиція молока у травні знизилося, також спостерігається істотне зниження надходження молока від господарств населення. Вартість сировини також знизилася. Про це повідомляє «Інфагро».

Читати за темою: НАССР у виробництві молока: вимоги безпечності на потужностях виробництва

За даними Держстату, загальне зниження виробництва молока становить 2,7% (-3,4% по населенню і 0% по сільгосппідприємствах). Але, якщо взяти окремо цифри за квітень, то зміни до квітня минулого року виявляються більш істотними:-3,0% (-3,5% по населенню і -1,5% по сільгосппідприємствах).

«Головним фактором, що впливає на молочну промисловість, є все таки надходження молока на переробку. Згідно з розрахунками Інфагро, скорочення обсягів молока на переробку щодо минулого року становить — 7,2% (-20% по населенню і -2,5% по сільгосппідприємствах). Якщо розтягнути різницю на чотири місяці, то в середньому добове надходження молока на переробку вийде на 700 т/день менше, ніж минулого року.  Це еквівалент потужності кількох великих молочних заводів», — йдеться у повідомленні.

За ткаих умов, в першу чергу, сировину недоотримують виробники сирного продукту, обсяги випуску якого помітно впали в порівнянні з минулим роком. 

Знизився також випуск СЗМ і масла, але це скоріше через те, що оператори переключилися на виробництво більш вигідного СНМ.

Виробництво свіжих молокопродуктів залишається прибутковим. Обсяг іх виробництва продовжує зростати. Виробники свіжих молочних продуктів дають привабливу для сільгосппідприємств закупівельну ціну на сировину.

Тобто, сировинний ринок України втратою обсягів експорту компенсував зниження пропозиції сировини.  В цілому, це згладило волатильність — закупівельні ціни залишалися відносно стабільними, без різких коливань.

Виконано за допомогою Disqus