Фермерам порадили, як захистити ріпак від шкідників

6 червня 2019 73 0
Фермерам порадили, як захистити ріпак від шкідників
Kurkul.com

Щоб зібрати достатній врожай ріпаку фермерам варто забезпечити захист культур від шкідників та хвороб. Разом з тим, обробки значних площ посівів не повинні зашкодити іншим галузям сільського господарства, зокрема бджільництву. Про це йдеться у матеріалі «Шкідники ріпаку» на Kurkul.com.

Обробки пестицидами слід проводити лише за умови досягнення економічних порогів шкідливості, віддавати перевагу агротехнічним заходам захисту та біологічним методам боротьби.

Поширення шкідників залежить від природних умов певної природно-кліматичної зони та їх відповідності сприятливості протіканню життєвого циклу.

У всіх зонах вирощування ріпаку шкодять: ріпаковий квіткоїд, ріпаковий насіннєвий довгоносик, або насіннєвий прихованохоботник, великий ріпаковий прихованохоботник та озима (підгризаюча) совка.

На Поліссі та у Лісостепу, зонах достатнього зволоження і відносно низьких температур, є свій специфічний набір шкідників, контроль яких слід включати у схему захисту. А саме: ріпаковий листоїд (Entomoscelis adonidis Pall.), капустяний листоїд (Phaedon cochleariaе F.), капустяна попелиця (Brevicoryne brassicae L.).

Зона Лісостепу-Степу це зона відносно високих ефективних температур та помірного зволоження, яка теж має специфічних шкідників, притаманних переважно цьому регіону: хрестоцвіті блішки (Phyllotreta sp.) та ріпаковий пильщик (Athalia rosae L.).

Важливе значення в регуляції чисельності шкідників ріпаку належить агротехнічним заходам. Оптимальними попередниками для озимого ріпаку є бобові, рання картопля, льон, озимі зернові), а ярого — картопля, зернові культури. Живлення більшості шкідників ріпаку пов’язане з дикоростучими хрестоцвітими, тому надзвичайно важливо знищувати бур’яни та дотримуватися просторової ізоляції від минулорічних посівів капустяних культур.

Не пізніше як за 20 днів до збирання врожаю проти капустяної попелиці, прихованохоботників і ріпакового квіткоїда за їх чисельності понад економічні пороги шкідливості інсектициди застосовують повторно.

Обробку інсектицидами слід припинити за 4-5 днів до вильоту на поле бджіл, повторну обробку проводять після закінчення цвітіння.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою