В Україні презентували Дорожню Карту розвитку ягідництва

6 червня 2019 221 0
В Україні презентували Дорожню Карту розвитку ягідництва
pixabay.comВ Україні презентували Дорожню Карту розвитку ягідництва

У Києві презентували Дорожню карту розвитку ягідництва України, яка була розроблена в рамках проекту «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі — Ініціатива EU4Business». Презентація під час АГРО-2019, повідомляє SEEDS.

Читати за темою: Дайджест перспективних ягідних культур: від класики до новинок

За словами керівника проекту «Східне партнерство: Готовність до Торгівлі — Ініціатива EU4Business» Марини Сидоренко, проект стартував у вересні 2017 р. одночасно в шести країнах Східного партнерства, і саме ягідний сектор став у пріоритетним напрямком.

Проект охоплює шість країн: Україна, Білорусь, Молдова, Вірменія, Азербайджан і Грузія, в яких здійснює технічну підтримку мікро, малого і середнього бізнесу з експортним фокусом, зокрема на країни Європейського Союзу.

«Продовжиться проект по серпень 2020 р. Загальний бюджет €6 млн на шість країн. Однак ці кошти не будуть розподілятися прямо пропорційно. Україна отримає трохи більше грошей — вона трохи більша інших наших країн-сусідів», — повідомила Марина Сидоренко.

За її словами, кожна країна ще на початковій стадії проекту сама визначилася з пріоритетним напрямком. Це були трави, чаї, горіхи. Україна зосередилася на ягідному секторі і легкій промисловості.

«Напрямок, який ми вибрали в ягідному секторі - це свіжа ягода, органічна ягода і переробка», — зазначила Марина Сидоренко.

Дорожня Карта базується на оцінці компаній, аналізі ланцюга доданої вартості для цих груп продуктів і галузевому інституціональному поділі повноважень.

«Наш проект технічної допомоги не надає фінансові інструменти — він консультативний. Ми можемо надавати експертів. Раз нагадую: наш проект не такий тривалий. Компаніям слід навчитися самостійно вести свій бізнес», — відзначила експерт.

Дорожня Карта — це стратегічна програма розвитку експортного потенціалу українського ягідного сектору на 2019-2024 рр. Розробленою експертами МТЦ і Асоціацією «Ягідництво України». Документ визначає шляхи розвитку торгівлі, а також можливості для розширення співпраці з ЄС.

Всі заходи щодо реалізації Дорожньої Карти, передбачаються до виконання урядовими та державними установами України, організаціями підтримки бізнесу і іншими зацікавленими сторонами. Це розширить можливості посилення експортного потенціалу українських представників ягідного сектору.

Серед цілей Дорожньої карти:

  • посилення поставки ягідної продукції з України (приведення сертифікації ягідної продукції в Україні у відповідність до стандартів ЄС);
  • поліпшення якості та післязбиральної обробки сільськогосподарських культур;
  • забезпечення реєстрації ягідних пестицидів, насіння і сортів рослин для використання в Україні,
  • посилення інститутів в Україні (відкриття інноваційного, технологічного і науково-дослідного);
  • розробка освітніх програм, просування експорту виробниками і переробниками ягідної продукції).
Виконано за допомогою Disqus