Винороби просять міністрів вирішити проблеми галузі

13 червня 2019 69 0
Винороби просять міністрів вирішити проблеми галузі
pixabay.comВинороби просять міністрів вирішити проблеми галузі

Винороби та експерти галузі звернулися до керівництва Мінагрополітики та Мінфіну з проханням вирішити шість основних проблем галузі. Про це,повідомляє AgroPolit.com.

Читати за темою: Оїдіум винограду. Актуальність проблеми. Методи та способи контролю

За даними видання, пропозиції презентували члени двох асоціацій («Укрсадвинпром» та «Виноградарі й винороби») під час робочої зустрічі з в. о. міністра аграрної політики та продовольства Ольгою Трофімцевою. Вони просять:

  • внести зміни до закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»;
  • вивести вино столове, плодово-ягідне з акцизних товарів у категорію «харчові продукти»;
  • замінити для малих підприємств щомісячну звітність щорічною декларативною;
  • надати повний перелік документів на отримання ліцензій на виробництво алкогольних напоїв для малих підприємств виноробної продукції;
  • внести правки у наказ від 18.10.2018 р. №495 «Про затвердження Порядку діяльності Центральної галузевої дегустаційної комісії виноробної промисловості, дегустаційної комісії профільної наукової установи, дегустаційної комісії галузевої громадської спілки». А саме: дозволити не лише ЦГДК органолептичну оцінку якості нових марок виноробної продукції з географічними зазначеннями, а й дегустаційним комісіям профільних наукових установ та дегустаційним комісіям галузевих громадських спілок;
  • у зв'язку зі зміною клімату і новими видами винограду Асоціацій просять розглянути можливість компенсації за певні виноробні зони відповідно до Закону України «Про виноград та виноградне вино».

Присутні на зустрічі учасники ринку й експерти одноголосні щодо прийняття цих змін. І так коментують загальний стан галузі та необхідність прийняття пропозицій.

«Переживає вона, м’яко кажучи, не найкращі часи. Болючим ударом стала втрата Криму (половина всіх потужностей), наступним — необхідність диверсифікувати ринки збуту через російську агресію. Галузь потребує державної уваги, бо проблем накопичилося більш ніж достатньо. Одна з ключових сьогодні — перенасичення виноматеріалом з попередніх періодів, яке «звужує» ринок. Як наслідок, падає рентабельність виноградарства, виноградники вирубують — площі насаджень невпинно скорочуються», — говорить він», — значив голова «Агро-Продовольчої Ради» Іван Слободяник.

 

 

 

Виконано за допомогою Disqus