АМКУ визнав монополію Фірташа на ринку добрив

13 червня 2019 381 0
Дмитро Фірташ, власник Group DF
obozrevatel.comДмитро Фірташ, власник Group DF

Антимонопольний комітет України оприлюднив перші висновки розслідування у холдингу Group DF Дмитра Фірташа. Його визнали монополістом на ринку добрив. Про це повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв у Facebook.

Читати за темою: Особливості весняного підживлення: обираємо добрива 

У ході розслідування виявилося, що група має ознаки монопольного становища на загальнодержавному ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив та були зафіксовані відповідні факти.

Об’єктом зловживань з боку Group DF став зв’язок між сировиною (газом) і кінцевим продуктом (міндобривами). Так, близько 70% в собівартості виробництва аміачної селітри становить саме вартість газу.

«Підприємства Group DF купували газ для виробництва добрив у пов’язаних компаній, а потім перепродавали його всередині групи, постійно піднімаючи ціну. Коли ж газ доходив власне до кінцевого заводу-виробника добрив, його ціна була суттєво завищеною, що приводило до завищення вартості азотних добрив», — повідомив Юрій Терентьєв.

За його словами, окрім цього, протягом 2017 р. мали місце зупинки виробництва, через свідоме не проведення розрахунків за поставки газу. Юридично такі дії можна кваліфікувати як зловживання монопольним становищем через штучне обмеження виробництва добрив.

«Імовірні наслідки справи не тільки накладення штрафу, але й здійснення примусового поділу хімічних активів групи», — зазначив голова АМКУ.

У групі компаній Group DF Дмитра Фірташа вважають звинувачення голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрія Терентьєва в можливому зловживанні монопольним становищем азотними заводами компанії передчасними і суперечливими. Про це повідомляє Latifundist.com з посиланням на прес-службу групи компаній.

«У відповідь на пост голови АМКУ Юрія Терентьєва з приводу попередніх висновків АМКУ за результатами розслідування щодо підприємств Group DF, група компаній заявляє наступне: підприємства Group DF отримали попередні результати розслідування АМКУ, однак інформації, що міститься в отриманих документах, недостатньо для надання правової та економічної оцінки зроблених АМКУ попередніх висновків Group DF», — прокоментували в Group DF.

Виконано за допомогою Disqus