Аграрії звинувачують чиновників в навмисному обмеженні імпорту добрив

11 вересня 2019 170 0
Аграрії звинувачують чиновників в навмисному обмеженні імпорту добрив
pixabay.com

З серпня почали діяти заборонні мита на ввезення російських добрив. Але цього старому уряду здалося мало. Чиновники вирішили обмежити імпорт деяких азотних і складних фосфорних добрив в Україну. Аграрії запевняють, що ці обмеження негативно вплинуть саме на них. Потерпілими можуть виявитися всі аграрії. Про це йдеться в матеріалі «Обмеження імпорту добрив. Дубль 2» на Latifundist.com.

Введення заходів нагляду за імпортом фактично означає квотування імпорту добрив і (або) встановлення тимчасової спеціальної мита на добрива.

Нагадаємо, нещодавно Антимонопольний комітет України визнав, що OSTCHEM зловживає монопольним становищем. При цьому Комісія ініціює розслідування на користь цього монополіста. Учасники ринку вважають, що якщо уряд задовольнить вимогам OSTCHEM, це призведе до негативних наслідків для аграрної галузі — зниження ефективності і обсягів виробництва продукції.

«Ми виводимо на ринок нові добрива, якими давно користуються європейські аграрії, отримуючи на 50-70% вище урожай, ніж наші гравці. Володимир Зеленський на зустрічі з представником Світового банку говорив про збільшення врожайності як про важливий аргумент для відкриття ринку землі в країні. І тепер уряд намагається ввести обмеження на ті продукти, які необхідні для збільшення врожайності. Тобто чиновники навмисно обмежують сільгоспвиробників в можливості підвищити врожайність вирощуваних культур», — сказав головний агроном компанії «Скайхем» Анатолій Горбенко.

Щоб зняти напругу в галузі напередодні осінньої посівної представники профільних аграрних асоціацій направили звернення до Президента країни Володимира Зеленського з проханням захистити інтереси українського АПК та не допустити введення штучних перешкод для аграріїв.

Виконано за допомогою Disqus