Перша сертифікована жінка-пастушка з'явилася в Польщі

25 червня 2019 135 0
Перша сертифікована жінка-пастушка з'явилася в Польщі
pixabay.com

У Польщі з'явилася перша жінка-пастушка з відповідним сертифікатом. Вона має власну отару овець і сироварню. Повідомляє podrobnosti.ua.

Знаходиться ферма Яніни Джепки у високогір'ї польських Татр. Сусіди нарекли жінку «пастухом у спідниці». А сама вона запевняє — худобу зазвичай порає в штанях.

Традиційно такою справою займаються чоловіки. Яніна Джепки визнає, що працювати на такій «чоловічій роботі» непросто.

«Найгірше — це погода. Доглядати за вівцями — завдання не з легких. Коли вирує шторм, дощить чи сніжить, а таке трапляється навіть у травні, то, буває, руки опускаються. Але потім визирає сонце і все вже не так погано», — розповіла пастушка.

На фермі є ще коні та корови за ними доглядає чоловік Яніни. Вівці особисто її сфера відповідальності.

Яніна Джепка перша й поки що єдина в Польщі жінка-пастушка, яка отримала офіційний сертифікат. Для цього пройшла курси й склала фахові іспити.

На випробуванні перевіряли вміння стригти тварин, випасати отару і головне — готувати копчений овечий сир. Польською — оштьєпок. Його виробляють за єдиними в усьому Євросоюзі правилами, лише вручну, з квітня до березня, коли худоба харчується свіжою травою.

За повір'ям, робити все це мають чоловіки, інакше сир може вийти несмачним. Яніна ж руйнує стереотипи.

«Якщо тобі подобається твоя робота — вона не здаватиметься складною. Коли живеш заради улюбленої справи та ще й отримуєш за це гроші — то просто йдеш і працюєш», — зауважила Яніна Джепка.

Про пастушку знають не лише сусіди. Завдяки польським ЗМІ жінка-пастушка вже відома на всю країну.

Читати за темою: На Полтавщині сировар виробляє ексклюзивні сири в кропиві та з кавою

Виконано за допомогою Disqus