Чи зачепить війна з нелегальними АЗС фермерів?

1 липня 2019 371 0
Чи зачепить війна з нелегальними АЗС фермерів?
agro-business

З 1 липня ринок нафтопродуктів України запрацює за новими правилами. До 1 липня аграрії повинні були отримати ліцензії на зберігання пального на своїй території. Майже 97% фермерів не мають повного комплекту документів та не встигають його оформити. Повідомляє epravda.com.ua.

Український ринок нафтопродуктів заживе за новими правилами. Головна мета реформи – боротьба з контрафактом і нелегальними заправками.

Проте, за оцінками експертів, найбільше від цього постраждають ті, хто навіть не має прямого відношення до торгівлі нафтопродуктами. В першу чергу йдеться про аграріїв, які до 1 липня повинні були отримати ліцензії на зберігання пального на своїй території. Для цього їм треба отримати мінімум 16 дозволів в 5 різних структурах.

Нововведення стосуються усіх: і агрохолдингів, і малих фермерів.

На порушників чекають штрафи від 500 тис. до 1 млн грн. Загалом введення штрафів було передбачено з 1 липня, однак Верховна Рада відтермінувала каральну частину до 1 січня 2020 р.

Нагадаємо, минулого року нардепи ухвалили закон №2628, який передбачає впровадження заходів адміністрування обороту палива і місць виробництва, зберігання і торгівлі цим продуктом.

На думку авторів законопроекту, запропонований комплекс заходів допоможе покласти край «підзаборним» заправкам, які в останні роки заполонили ринок.

Вартість ліцензії на виробництво і зберігання палива коштує 780 грн/рік, на роздрібну торгівлю паливом — 2 тис. грн/рік, на оптову торгівлю з нафтобаз — 5 тис. грн/рік, на оптову торгівлю без нафтобаз — 10 тис. грн/рік.

Ліцензія видається терміном на 5 років, проте для її отримання потрібно взяти дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки, якими є зберігання, транспортування горючих рідин, маса яких дорівнює або перевищує 5 тис. т.

Так, для отримання вищезазначеного дозволу, фермер повинен подати до Держпраці висновок експертизи стану охорони праці та безпеки промислового виробництва суб'єкта господарювання. А чиновники повинні підтвердити спроможність компанії виконувати небезпечні роботи.

Проте фермери, які протягом року отримують менше 10 тис. кубів пального апріорі не мають потужностей. На практиці вони можуть зіткнутися зі складнощами при отриманні дозволу на початок виконання робіт підвищеної небезпеки, а відтак — і ліцензії на зберігання пального.

Сам висновок експертизи, що надається до територіального органу Держпраці —задоволення не з дешевих і коштує  від 8 до 25 тис. грн.

Що стосується вартості обладнання, яке відповідно до нових правил повинні встановити аграрії, то наразі ніхто не знає, скільки воно може коштувати.

Аграрії все ж сподіваються, парламент скасує ліцензування восени, оскільки в цьому, на їхню думку, немає жодного сенсу.

Виконано за допомогою Disqus