Уникнути дефіциту добрив в Україні можливо — експерти

1 липня 2019 582 0
Уникнути дефіциту добрив в Україні можливо — експерти
Агроінсайдер

З 1 липня 2019 р. почала діяти урядова постанова про заборону ввезення в Україну низки російських товарів, зокрема добрив. На думку експертів, уряд має терміново зробити певні кроки, аби уникнути дефіциту добрив та зростання цін уже в 2020 р. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Росія наразі один із ключових постачальників добрив. Так, за 5 місяців цього року РФ поставила в Україну 314,48 тис. т добрив (азотних, фосфорних, калійних і з 2-3 поживними елементами N, P, K). У трійці постачальників також Польща — 223,79 тис. т і Білорусь — 212,24 тис. т. До того ж з України продавали добрива до Туреччини (на $7,2 млн), Румунії (на $5,9млн), Мавританії (на $2,6 млн) та інших країн (на $9,4 млн).

Читати за темою: Кабмін назвав добрива, заборонені до ввозу з РФ

Експерти розповіли, які запобіжні заходи слід застосувати, щоби захистити внутрішній ринок та аграріїв:

  • контролювати внутрішнє ціноутворення з боку АМКУ;
  • налагодити поставки добрив з інших країн;
  • скористатися програмою закупівель мінеральних добрива від ПАТ «Аграрний фонд»;
  • закласти механізми здешевлення закупівлі добрив для аграріїв на піку зростання ціни, або в межах чинної держпідтримки з бюджету.

Раніше повідомлялося, що ПАТ «Аграрний фонд» істотно розширив асортимент мінеральних добрив і ввів можливість їхнього обміну на зерно, щоб створити зручні умови співпраці з агровиробниками.

«Розмір авансового платежу встановлюється ПАТ «Аграрний фонд» у відповідності до системи оцінки клієнтів, але не перевищує 65% від загальної вартості поставки за договором. При цьому форвардний договір укладається за умови підписання відповідних договорів на поставку мінеральних добрив, вартість яких не перевищуватиме розміру авансового платежу. Таким чином, міндобрива вітчизняного виробництва агровиробник може тепер не лише придбати, а й обміняти за вигідними цінами на сільгосппродукцію», — повідомили в ПАТ «Аграрний фонд».

За умовами програми, міндобрива вітчизняного виробництва агровиробник може не лише придбати, а й обміняти за вигідними цінами на сільгосппродукцію: продовольчу пшеницю, насіння соняшнику, сою, кукурудзу. Перевагою програми придбання мінеральних добрив в «Аграрному фонді» є зручна логістика і швидка доставка товару (33 склади в 18 областях).

«Ми максимально врахували побажання аграріїв і суттєво розширили лінійку мінеральних добрив. Окрім карбаміду, аміачної селітри та КАС, які ми продавали в минулому році, зараз в «Аграрному фонді» можна придбати також сульфат амонію і діаммофоску. Наразі на складах Фонду є понад 200 тис. т добрив», — розповів виконавчий директор компанії Микола Зубарєв.

Виконано за допомогою Disqus