Квотування імпорту добрив породить корупцію — Рубан

29 липня 2019 91 0
Квотування імпорту добрив породить корупцію — Рубан
agro-business

Інціатива Союзу хіміків до КМУ щодо квотування імпорту добрив — неправильний підхід. Про це заявив директор АХК «Dnipro Fert» Сергій Рубан, посилаючись на інформацію, отриману під час круглого столу «Все буде добрива: перспективи розвитку ринку добрив в Україні та забезпечення осінніх польових робіт – 2019». Повідомляє Kurkul.com з посиланням на Agropolit.com.

«Не зрозуміло, яким чином це буде реалізовуватись. На мою думку, це дає можливість для утворення корупційних схем. Одна справа обмежити ввезення товарів і інша справа розподілення квот між своїми чи не своїми», — заявив Сергій Рубан.

За його словами, введення квот було запропоноване Союзом Хіміків України, а також підтримане компаніями, які входять до цього союзу, а це переважно великі підприємства.

«Це рішення було запропоноване як варіант порятунку вітчизняного виробництва добрив. Але мені здається, що це геть неправильний підхід, але так вони мотивують. Я вважаю, що в першу чергу потрібно зробити усе для того, аби знизити собівартість виробництва, де основною складовою є сировина. В Європі виробляють добрива також при дорогій сировині, але там є певне субсидування і податковий тягар далеко не завжди такий як в Україні. А інвестувати у модернізацію українського виробництва — це занадто великі кошти», — додав експерт.

На його думку, причин для квотування немає.

Нагадаємо, в Україні немає підстав очікувати дефіциту добрив в другому півріччі 2019 р. Підприємства здатні здійснити імпортозаміщення 800 тис. т комплексних мінеральних добрив, які поставляються з Росії.

Виконано за допомогою Disqus