Господарство Ольвія вирощує 500 га адаптованих до умов степу зернових

7 липня 2019 440 0
Анатолій тиховод, директор господарства «Агрофірма «Ольвія»
Анатолій тиховод, директор господарства «Агрофірма «Ольвія»

Земельний банк «Агрофірми «Ольвія», що на Запоріжжі сягає близько 3 тис. га. Тут створюють максимально продуктивну і правильну сівозміну та щоразу шукають рецепт для найвищої рентабельності виробництва. На майже 500 га тут вирощують кращі сорти озимої пшениці та ячменю, адаптовані саме до суворих агрокліматичних умов українського степу. Про це йдеться у проекті Я куркуль «Анатолій Тиховод: Господарюю з любов'ю до природи та людей».

Щороку у господарстві вирощують 10-12 культур: як класичних, так і нішевих. Тож на полях господарства можна знайти як озиму пшеницю, озимий і ярий ячмінь, овес, соняшник, ріпак і горох, так і нут, коріандр, гірчицю чи різні види льону. 

Важливим напрямом, на який зробив ставку Анатолій Тиховод, є насінництво. «АФ «Ольвія» тісно співпрацює з Одеським селекційно-генетичним інститутом і в 2017 р. отримала статус насіннєвого господарства.

«Звичайно, вирощування та підготовка насіннєвого матеріалу, що згодом буде висіяний на полях колег, — велика відповідальність. У системі захисту посівів працюємо лише з оригінальними препаратами, якість яких уже перевірена роками. Зокрема, велику частину фунгіцидних та гербіцидних обробок насіннєвих ділянок проводимо препаратами BASF», — розповів директор господарства Анатолій Тиховод. 

За його словами, «оригінальний» підхід здорожчує собівартість виробництва на 20-25%, але забезпечує хороший врожай, відмінну якість майбутнього насіння та щадний вплив агрохімії на довкілля.

Директор агрофірми додав, що останніми роками рентабельність насінництва суттєво впала (а торік узагалі воно стало збитковим) через чорний ринок насіння та багато інших чинників. Тож розвиває цей напрям більшою мірою як соціальний проект.

«Ми нормальне насіннєве господарство, займалися цим, щоб підтримати свій статус. Це реальні робочі місця в селі — на насіннєвій лінії, на сортових прополках та безпосередньо робота агронома в полі. Роботу треба придумати людям, які в селі, щоб їх утримати тут», — поділився Анатолій Тиховод.

Насіннєву лінію та лінію для протруювання потужністю 20 т/год збудували 7 років тому. Сьогодні підприємство виробляє та продає до 1 тис. т озимої пшениці та ячменю.

Виконано за допомогою Disqus