Питання самовільного захоплення землі урегулюють

23 жовтня 2015 89 0
Питання самовільного захоплення землі урегулюють
Nbnews.com.uaПитання самовільного захоплення землі урегулюють

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру пропонує застосовувати проти самозахоплення землі нові методи. Про це сказав голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк, пише ZN.UA.

За його словами, на сьогодні 20,6% земель не використовуються або використовуються без відповідного земельного оформлення, близько 62% — передані в оренду за договором, а близько 17% — приєднані до приватних фермерських господарств.

«Ми пропонуємо такі методи, які ніколи раніше не використовувалися. Це конфіскація врожаю, вирощеного на самозахопленій землі, на користь держави, введення кримінальної відповідальності юросіб і, нарешті, визначення органу, який може здійснювати контроль за землекористуванням», — повідомив посадовець.

На його думку, потрібно підняти вартість самозахоплення вище собівартості вирощеного врожаю.

«Загарбник» зорав, посіяв, витратив гроші, затратив солярку, гербіциди і т.д. і — у результаті все втратив. Потрапивши один раз у глибокий мінус, він оформить оренду і буде справно поповнювати бюджет», — упевнений експерт.

Читати по темі: За самовільне захоплення землі впровадять кримінальну відповідальність?

На переконання Максима Мартинюка, система запрацює тільки в умовах реального покарання і чіткого виконання виконавчою службою своїх обов'язків. Перераховані новації — найнеобхідніші кроки для того, щоб розморозити земельні відносини і дати стимул до розвитку. Реформи в Україні охоплюють дедалі більше сфер, зміни стають все більш помітними, макроекономічна ситуація поступово стабілізується.

«Земельні відносини — консервативна ніша, але і тут настав час для змін на краще. Пора включити цей внутрішній драйвер розвитку нашої економіки. Зараз він як ніколи потрібен і для народу, і для країни», — додав він.

Виконано за допомогою Disqus