Українські сорти пшениці показують гарну врожайність на Вінниччині

12 липня 2019 1210 0
Українські сорти пшениці показують гарну врожайність на Вінниччині
Українські сорти пшениці показують гарну врожайність на Вінниччині

У агрокооперативі приватних пайовиків «Золота Нива», що в селі Балабанівка на Вінниччині, аграрії розвіюють стереотипи і «реабілітують» сорти пшениці вітчизняної селекції. Про це повідомив експерт Credit Agricole Bank Олександр Бондар під час АгроЕкспедиції Пшениця 2019.

За його словами, українські сорти при використанні правильної технології і навіть в складних погодних умовах тут показують відмінні результати, які не гірше, а іноді навіть кращі, ніж у їхніх закордонних «колег».

«При цьому вітчизняні сорти вимагають трохи менше витрат, наприклад, на посівний матеріал, що забезпечує хорошу рентабельність пшениці», — зазначив він.

Цьогоріч надлишок вологи не дозволив обробити посіви кооперативу морфолегуляторам. Перепади температур не дали пшениці закінчити весняне кущення. Були деякі ускладнення із захисними обробками, але суттєво на врожайність озимої пшениці це не вплинуло. А от уже в період наливу зерна температура повітря була в межах 35-37°C і вище, що не дало змоги зерну налитися повною мірою.

Торік, за словами головного агронома підприємства «Золота Нива» Володимира Кравчука, середня врожайність озимої пшениці склала 8-8,5 т/га.

При цьому, місцеві агрономи вважають, що насправді не варто висівати багато сортів. Раніше тут сіяли 9 сортів, але тепер працюють лише з 4-5. При правильному підході можна отримати 50-100% рентабельності, чого в «Золотій Ниві» і досягають.

Виконано за допомогою Disqus