На Херсонщині закупівельники знизили ціни на насіння соняшнику

8 серпня 2019 490 0
На Херсонщині закупівельники знизили ціни на насіння соняшнику
На Херсонщині закупівельники знизили ціни на насіння соняшнику

Ціна на соняшник в Херсонській області почала знижуватися ще минулого року саме перед збиранням врожаю. Про це повідомляє golos.com.ua.

Читати за темою: Стан соняшнику в 2019 році

«Спершу за тонну давали 11 тис. грн, а тоді ледве за 10 тис. продав. Цього літа косовиця ще й не починалася, а більше 7-8 тис. грн за тонну ніхто й не пропонує. Причому переробники платять по 8 тис., але згодні брати насіння партіями від 100 т», — повідомив власник фермерського господарства «Зоря Каховщини», заступник керівника Асоціації фермерів України Леонід Кириченко.

За йог словами, у кого невеликі господарства та одноосібників стільки буде. Тож їм доведеться звертатися до дрібних перекупників, які купують менші партії, але і за меншу ціну.

« І в цьому проблема: якщо врожай на богарі становитиме 12-15 ц/га, то продавати його доведеться собі на збиток. Якщо ж землі поливні, то з 22-23 ц/га можна якось викрутитися», — розмірковує фермер.

За його словами, економічних передумов для такого зниження ціни немає, бо виробничі витрати й податки для селянина тільки зростають. Леонід Кириченко вважає, що це просто ігри: аграріїв так готують до того, що продажем врожаю багато не заробиш. А продавати доведеться.

Минулого року в області склалася подібна ситуація із соєю. Пропозиція перевищила попит, і він збалансувався тільки тоді, коли тонна сої подешевшала аж на п’ять тисяч гривень. Аграрії скоротили посіви цієї культури з 110 до 76 тис. га. Тому щось залишили під паром, а інші ділянки засіяли соняшником.

Виконано за допомогою Disqus